Hopp til innhold

Fagstoff

Introduksjon til emnet stilhistorie

Designere og håndverkere bygger videre på det andre har gjort før dem. Her skal vi gi deg en oversikt over ulike stilperioder. Bruk stilhistorien som inspirasjon til eget skapende arbeid.

Mennesker har alltid satt spor etter seg visuelt. Det finnes flere tusen år gamle hulemalerier og helleristninger med bilder av dyr og mennesker, og av scener fra jakt og fiske. I dag sprayes det graffiti på murvegger og T-banevogner. Aktiviteten er på sett og vis den samme, men det visuelle uttrykket er forskjellig. I denne sammenhengen bruker vi begrepet stilhistorie. Stilhistorien beskriver kjennetegn i ulike tidsepoker.

Hulemaleri med bilder av dyr, og mennesker som jakter på dem. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

I utarbeidelsen av denne stilhistorien har vi fått god hjelp av ansatte ved Kunstindustrimuseet i Oslo, som nå er en del av Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design. La deg inspirere, og bruk kunnskap om stilhistorie til å skape noe nytt.

Vi vil først og fremst presentere ting som har med design- og håndverksfag å gjøre. Vær oppmerksom på at mange av de samme begrepene også brukes i kunsthistorien og musikkhistorien. Legg også merke til at årstall og navn på periodene bare er veiledende. Ulike fagfolk vil kunne bruke en annen inndeling enn denne. Særlig for 1900-tallet finnes det flere ulike stilbetegnelser som vi vil komme nærmere inn på i artiklene om disse periodene.

CC BY-SASkrevet av Svein Sandnes og Ellen Johansen.
Sist faglig oppdatert 28.09.2021

Læringsressurser

Stilhistorie