Hopp til innhold

Fagstoff

Maksimalisme

Maksimalisme er det motsatte av minimalisme: overdådige uttrykk, gjerne med bruk av sterke farger og mye mønster. Livsglede og kreativt mangfold er i fokus.
Maksimalistisk interiør og klesmote. Fotokollasj.

Maksimalisme kan bety å gå så langt som mulig. Hvordan kan du gjøre det i design og håndverk?

Mange opplevde den enkle stilen i minimalismen som kald og upersonlig. Nå ville de heller vise livsglede og kreativt mangfold. Maksimalismen utviklet seg på 1990- og 2000-tallet og er fremdeles aktuell. Stilretningen er preget av sensuelle, organiske og svulmende former. Fargebruken kan være sterk, ofte med et repeterende mønster.

Tenk over: Husker du hva som kjennetegner barokken?
Du kan lese mer om dette i NDLAs artikkel om Barokken.

Hva ble maksimalismen inspirert av?

Kopp med skål i porselen med trykket dekor. Foto.

Maksimalismen ble inspirert av barokken på 1600-tallet, hvor alt skulle være stort og mye. Mønstrete tapeter og lysekroner er noe vi finner igjen i dagens interiørmote.

Det overdådige uttrykket i maksimalismen kan også minne om stilen i overgangen mellom 1800- og 1900-tallet. Men nå bruker vi andre former og teknikker. Ny vitenskap og teknologi har inspirert til å utforske mulighetene som ligger i design og kunsthåndverk.

Klesdesign

Maksimalistisk mote kan være klær du sjeldent ser på gata, men gjerne opplever på catwalken eller scenen.

 Lady Gaga i et rosa sceneantrekk. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu
Antrekk laget av maskinvevd bomullsstoff med påsydde remser fra plastposer. Foto.

Klærne skiller seg ut i bruken av former og materialer. Det kan være alt fra fjær, pels og skinn til materialer som vanligvis ikke brukes til klær. Pia Myrvold har brukt remser av plastposer i drakten "In-formation" - Paris Identity (1994).

På nasjonalmuseumet kan du se Ove Herder Finseths kjole ”Orientalsk blomsterhavn” med støvletter i samme mønster, laget av Vibeke Barbo i 2003. Dette antrekket illustrerer også maksimalismen.

Rosa antrekk med støvler i håndsydd og maskinvevde og maskinkniplete silke- og kunstsilkestoffer, dels med gulltråd, håndbrodert med glassperler og applikerte gullblomster. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Skriv ned noen stikkord: Oppsummer hva som kjennetegner maksimalisme. Kan du finne eksempler på maksimalisme innen det yrket du har valgt?

CC BY-SASkrevet av Inger Gilje Sporaland.
Sist faglig oppdatert 07.06.2019

Læringsressurser

Stilhistorie