Hopp til innhold

Arbeidsoppdrag

Design og strikk dine egne votter

Design dine egne votter, inspirert av tradisjonelle selbuvotter.
Selbuvotter med snø på henger på ei snor. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Selbuvottens historie

Rutemønster med ei åttebladsrose i grønt. Illustrasjon.

Den 16 år gamle gjeterjenta Marit møtte opp på kirkebakken med selvstrikka votter en vintersøndag i 1857. Historien forteller at det flotte mønsteret med åttebladsroser vakte oppsikt blant bygdefolket.

Det å strikke i to farger ble raskt populært. Fortsatt strikker vi votter etter samme prinsipp. Selbuvotter regnes som et verdifullt tradisjonsprodukt, der materialer, teknikk og design har høy kvalitet.

Oppgave

La deg inspirere av historien om selbuvotten og lær om mønsterbygging i videoen og artikkelen under. Bruk dette som utgangspunkt for å designe din egen vott. Hvis du vil lage et symmetrisk mønster, kan du bruke et speil i arbeidet med diagrammet.

Relatert innhold

Vi kan lage mønster ved å gjenta en form eller et mønsterelement. Gjentagelse, dreiing og speilvending kan skape spennende mønster.

Del 1: Inspirasjon

 • Søk etter bilder og la deg inspirere av tradisjonene for selbuvotter. Se om det er spesielle trekk du liker og ønsker å videreføre, men jobb helt fritt både med farger og mønster.
 • Samle inspirasjon og lag et stemningskart der du formidler idéene dine. Lag gjerne en kombinasjon av mønsterelementer og fargeinspirasjon.
Strikkevotter i ulike farger og mønster henger tett i tett. Foto.

Del 2: Idéutvikling

 1. Tegn raske idéskisser og velg ut de du synes egner seg best til vottedesign.
 2. Gå videre med mønstermalene og tegn gjerne flere forslag. Vær oppmerksom på at vrangborden og tommelen kan brukes som et ekstra designelement. Du kan for eksempel strikke en kontrastfarge i glattstrikk, uten mønster.

Filer

Mønstermalen er tegnet i en tabell. Dette gjør at du kan jobbe digitalt med diagrammet. Men den kan selvsagt også skrives ut, slik at du jobber med mønsterbygging for hånd. Bruk gjerne markeringstusjer med flat pennesplitt som fyller rutene på en grei måte.

Du skal jobbe med to farger i mønsteret om gangen, det vil si at du strikker med maks to farger om gangen. Trådsprangene fra en farge til en annen bør ikke være lenger enn 7–8 masker.

Del 3: Eksperimentering

Strikk en prøvelapp og test både fargekombinasjon og strikkefasthet.

Del 4: Gjennomføring

Bestem deg for design, og start strikkingen. Husk at du må speilvende tommelen på hver sin side på de to vottene, slik at du får en venstre- og en høyrevott.

Strikkevott sammen med mønsterdiagram. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu
Mønster

Størrelse: One-size (én størrelse passer til alle)
Garn:
Garn som passer til 22 masker per 10 cm
Pinner:
Strømpepinner 3 og 3 ½
Strikkefasthet:
22 masker glattstrikk på pinne nr. 3 ½ = 10 cm. Vottene varierer i størrelse etter tykkelse på garn og strikkefasthet, lag derfor en strikkeprøve.

Legg opp 48 masker på strømpepinner nr. 3, strikk vrangbord med 2 rette, 2 vrange ca. 10 cm, eller til ønsket lengde. Strikk 1 omgang glattstrikk samtidig som du skifter til strømpepinner nr. 3 ½. Strikk mønster etter diagrammet. Når det felles på hver side i avslutningen av votten og tommelen, felles det på hver omgang i høyre side slik: 2 masker vridd rett sammen, i venstre side 2 masker rett sammen. Når det er 6 masker igjen på pinnene, trekk tråden gjennom maskene og fest trådene.

Del 5: Presentasjon og vurdering

 • Plasser vottene dine inn i et miljø som kan forsterke idéen din. Ta bilder som får fram at vottene dine er et nyskapende produkt.
 • Bli enig med læreren din hvordan du skal presentere designprosessen din.
 • Vurder arbeidsprosessen og produktet ditt:

  • Hvordan du har blitt inspirert av et tradisjonelt produkt og hvordan du har brukt dette i designprosessen med dine egne votter?
  • Hvordan fungerer mønsteret og fargebruken i vottene?
  • Vurder kvaliteten i håndverket du har utført.

Innlevering

 • designprosess med stemningskart
 • strikkeprøver, materialprøver
 • de ulike løsningsforslagene, malene med påtegnet mønster
 • ferdig strikka votter
 • foto av vottene i miljø
Kilde

Hillesvåg Ullvarefabrikk (u.å.). Selbuvotten. Hentet fra: https://www.hifa.no/nyttig-2/selbuvotten/

Relatert innhold

Åttebladsrose er et ornament som er brukt i mange kulturer, og i ulike teknikker og materialer. I Norge kjenner vi det fra Selbu i Sør-Trøndelag.

CC BY-SASkrevet av Liv Inger Espedal og Inger Gilje Sporaland.
Sist faglig oppdatert 16.03.2022

Læringsressurser

Designprosess