Hopp til innhold

Arbeidsoppdrag

Design et mobildeksel

Et mobildeksel beskytter telefonen din. Samtidig kan designet formidle din identitet. I denne oppgaven skal dere bruke laserskjærer til å skape et personlig uttrykk på et mobildeksel.
Tre mobildeksel med ulike design laget i flyfiner med tre ulike design. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu
Mal til mobildeksel med et mønster på. Illustrasjon.
En prototype skjært ut med laser i kryssfiner av furu. Foto
Mønster som laserskjæres. Foto

Laserskjærer

 1. Mål lengden og bredden på mobilen din. Bruk malen du finner i vedlegget og tilpass størrelsen slik at den passer mobilen. Bruk et digitalt tegneprogram. Den viktigste funksjonen et mobildeksel har, er å beskytte. Da bør du lage dekselet litt større enn mobilen din.
 2. Lag et design som uttrykker din stil, holdninger eller verdier. Det kan være et symbol, en figur, et mønster, navnet ditt eller tekst som formidler noe. Du kan gravere eller skjære designet ut.
 3. Bruk laserskjæreren til å lage en prototype der du tester ut funksjon og design. Bruk for eksempel 3 mm kryssfiner av furu. Furu er rimelig i innkjøp og er en fornybar ressurs.
 4. Vurder prototypen din og gjør eventuelle forbedringer. Er mobilen beskyttet av dekselet? Er ryggen bevegelig nok? Må du gjøre noen endringer ved designet?
 5. Skjær ut mobildekselet i det trematerialet du ønsker. Flyfiner eller kryssfiner mellom 1,5 mm og 3 mm egner seg godt.

Filer

Mobildeksel i flyfiner med silhuett av fugler på grener skjært ut. Foto
Åpne bilde i et nytt vindu

Montering av mobil i dekselet

Her kan du velge blant flere mulige løsninger med ulik vanskelighetsgrad.

 • Monter mobilen i dekselet ved å bruke en god dobbeltsidig tape.
 • Du kan bruke en sterk magnet som du limer inn i dekselet. Mobilen vil henge fast i denne. Fordelen med en slik magnetplate er at du kan bruke den om igjen og til ulike mobilmodeller. En liten bit magnet egner seg også godt til å holde dekselet lukket.
 • Du kan få tak i og bruke et enkelt deksel. Da er det viktig å tenke gjenbruk. Kanskje har du et gammelt deksel du kan ta i bruk, eller du kan få tak i et brukt som passer din mobil?
 • Du kan 3D-printe et enkelt deksel eller en holder som du kan montere med lim. Fleksibelt TPU-filament er det mest funksjonelle alternativet, men PLA-filament er et bedre alternativ med tanke på miljø og bærekraft. Bruker du PLA må du designe dekselet slik at du får mobilen inn i det.

3D-printer

 1. Søk etter et ferdig design, for eksempel på delingssiden thingiverse.com. Bruk søkeordene "mobilmodell" + case.

ELLER

 1. Du kan designe en holder selv i et 3D-modelleringsprogram. Bruk målene på mobilen for å lage denne. Du kan også søke etter en 3D-modell av din mobiltype. Bruk for eksempel delingssiden 3dfree.com. Da kan du lage designet ditt rundt denne for eksakte mål og form.
 2. Print designet.
Tre mobildeksel laget i flyfiner med laserskjærer. Foto
Åpne bilde i et nytt vindu
CC BY-SASkrevet av Hanne Merethe Riskedal Staurland og Inger Gilje Sporaland.
Sist faglig oppdatert 13.11.2019

Læringsressurser

Designprosess