Hopp til innhold

Fagstoff

Stil, trend og mote

"Finn din stil", "følg trendene" eller "vær oppdatert på siste mote". Hva betyr begrepene stil, trend og mote? Ofte bruker vi de tre ordene om hverandre, men vet vi egentlig hva som skiller dem?
Hullete dongeribukser. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Hva er mote?

Mote er skiftende smak for eksempel innen interiør, klær, frisyrer eller levemåter. En mote oppstår når en gruppe mennesker lar seg lede til bestemte forbilder. Moten er vanligvis mangfoldig, og den forandres og utvikles hele tiden. Dette gjør at du kan ta hensyn til egen stil, samtidig som du følger moten.

Ung kvinne med ullskjerf i vinterlandskap. Foto.

Moteløve eller trendsetter?

"Hun følger aldri moten, hun er en trendsetter!" Mange bruker ordene mote og trend om hverandre, men denne setningen viser at det er en forskjell. Trendsetter er en person som er i en posisjon til å starte en trend, som påvirker og skaper moter ved at andre etterligner vedkommende.

Ung kvinne med gul kåpe og blått hodeplagg. Foto.

Hva er trend?

Trend er langtidstendenser i en utvikling. Det kan fortelle hva som er populært på et bestemt tidspunkt. Når et marked opplever en klar, vedvarende oppgang eller nedgang, kaller vi dette en trend. Det er mange forhold som preger hvilke produkter vi velger. Produktet skal i første rekke tilfredsstille et behov, enten praktisk eller følelsesmessig. I tillegg skal det gjerne fortelle noe om deg, hva du står for og hvem du er.

Jente i joggeklær i et bybilde. Foto.

Hva er stil?

Stilretninger

Stil er uttrykksmåter som er typiske for en periode eller en retning. Den historiske utviklingen av stilretninger kaller vi stilhistorie. Hver periode har sitt eget formspråk. Kjennetegn som former, farger og detaljer kan skille en stilretning fra andre perioder. Vi kan si at noe er typisk renessanse, mens noe annet er typisk for rokokko eller minimalisme.

Personlig stil

Vi bruker også stil om hvordan personer uttrykker seg. Alle mennesker har en personlighet. Den kan de vise gjennom hvordan de velger å kle seg. Vi kan for eksempel si at noen har en sporty stil, romantisk stil eller klassisk stil. Når vi beskriver personlig stil innen interiør, kan vi for eksempel beskrive stilen som klassisk eller rustikk, nostalgisk eller moderne.

Spisebord i tre med hvite stoler i et kjøkken. Foto.

Relatert innhold

Designere og håndverkere bør kjenne til utviklingen av faget sitt. Stilhistorie kan også inspirere til nyskaping.

CC BY-SASkrevet av Hanne Merethe Riskedal Staurland.
Sist faglig oppdatert 08.01.2020

Læringsressurser

Trender