Hopp til innhold

Oppgaver og aktiviteter

Medieomformere i lokalnettverk

I denne oppgaven skal du vurdere bruken av medieomformere innad i forskjellige lokalnettverk.
Til venstre er en metallboks med tilkobling for fiber og kobber-nettverkskabel. Til høyre er to mindre avlange metallbokser, på den ene enden har de tilkobling for fiber, på den andre enden er det kretskortforbinder. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Vi anbefaler at du leser artikkelen Modem og medieomformere (ndla.no) før du starter med oppgavene.

Modulære medieomformere som monteres inn i svitsjer og annet nettverksutstyr, har som oftest navn etter modul-standarden de bruker, for eksempel SFP+-transceiver.

Modulære medieomformere (transceiver) fra en leverandør er ikke alltid kompatible med nettverksutstyr fra andre leverandører, selv om begge bruker samme modulstandard, som SFP, SFP+ eller QSFP+. Bruk av samme leverandør eller sjekk av kompatibilitet er derfor anbefalt.

 1. Hva gjør medieomformere?

 2. Gi noen eksempler på situasjoner hvor medieomformere kan brukes.

 3. Finn en svitsj i en nettbutikk som har SFP+-porter.

 4. Du skal koble sammen to svitsjer som er 290 meter fra hverandre i en bygning. Svitsjene har ledige SFP+-porter. Finn eksempler på SFP+-moduler (SFP+-transceiver) som kan passe til bruken.
 5. Hvor rask overføringshastighet er mulig med SFP+-modul-standarden?
 6. SFP og SFP+ bruker moduler av den samme størrelsen og med de samme kontaktene. Er standardene kompatible med hverandre?
 7. SFP+ er i dag en mye brukt modul-standard, men i noen situasjoner trengs det en enda høyere hastighet. Hvilke andre alternativer kan du finne?

Ekstraoppgaver

 1. I oppgave 3 fant du SFP+-transceivere for bruk i en forbindelse mellom to svitsjer. Gjør søk på nettet og finn en fiberkabel som vil fungere med medieomformerne dine.

 2. Hva er Direct Attach Copper (DAC), og hvor brukes det?

 3. Vil du si at en DAC er en medieomformer?

 4. Ofte brukes transceivere og fiberkabel for å koble sammen hovedsvitsjene i nettverk uavhengig av om en vanlig nettverkskabel kunne ha nådd avstandene mellom svitsjene. Nevn noen årsaker til dette.
 5. Hvorfor er det uvanlig at aksesspunkter er koblet direkte til fiber?
 6. Finn en svitsj som har mange SFP+-, QSFP- eller QSFP+-porter. Hvor kostbare er slike svitsjer, og hvor mye data kan de svitsje?
CC BY-SASkrevet av Tron Bårdgård.
Sist faglig oppdatert 20.09.2021

Læringsressurser

Komponentene i datanettverk