Hopp til innhold

Fagstoff

Opprette share i TrueNAS

Et NAS kan levere filtjenester til mange forskjellige brukere i nettverket eller over internett. Styring av rettigheter til de spesifikke brukerne eller grupper av brukere er sentralt. Mye av dette regulerer vi gjennom oppsett av datasett og deling av mapper (shares).
En mengde harddiskskuffer i fronten av rack-servere. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

ZFS-datasett

Et ZFS-pool kan inneholde mange disker og ha stor lagringsplass. ZFS-datasett (dataset) lar oss dele opp pool-lagringsplassen i mindre områder. Hvert datasett kan gis en begrenset lagringsplass, og det er mulig å sette rettigheter, altså bestemme hvem som skal ha tilgang, til datasettet. Det er også mulig å lage underdatasett (child dataset). Dette gir stor fleksibilitet.

Oppsett av ZFS-datasett

Bruk hovedmenyen til venstre og velg først "Storage" og så "Pools" i undermenyen. Du får nå opp ei liste over tilgjengelige pools. På høyre side av ditt pool er et ikon for handlinger, dette ser ut som tre vertikale prikker. Trykk på dette ikonet og velg "Add Dataset".

Webgrensesnitt som viser tilgjengelige pools. Skjermbilde.
Åpne bilde i et nytt vindu
Utklipp fra skjema for opprettelse av datasett. Skjermbilde.
Åpne bilde i et nytt vindu

Skjema for opprettelse av datasett vil nå åpnes. Gi datasettet et navn. For oppsett i testmiljø kan du også vurdere å deaktivere kryptering (Encryption).

Trykk på "SUBMIT" for å opprette datasettet.

Du blir sendt tilbake til oversikten over pools. Der vil ditt dataset ha plassert seg direkte under pool.

Sette datasettrettigheter

På høyre side av datasettet ditt er et ikon for handlinger, det ser ut som tre vertikale prikker. Trykk på dette ikonet og velg "Edit Permissions".

Utklipp som viser liste over pools og datasett. Skjermbilde.
Åpne bilde i et nytt vindu

På siden "Edit Permissions" trykker du "USE ACL MANAGER".

ACL (Access-control list) er en mer findelt måte å sette rettigheter i filsystemer og nettverksdelinger på. Med ACL er det mulig å gi forskjellige brukere forskjellige rettigheter mot det samme share eller datasett.

Et sprettoppvindu vil spørre om du ønsker å bruke et forhåndslagd oppsett (preset ACL). I nedtrekksmenyen kan du velge "RESTRICTED" og trykk "CONTINUE".

Dette oppdaterer "Access Controll List"-innholdet til høyre på skjermen. Forandringene du trenger å gjøre, er på venstre side av skjermen.
Forandre "User" til brukerkontoen du satte opp tidligere, og kryss av for "Apply User". Velg "Group" med samme navn som brukerkontoen din, og kryss av for "Apply Group".

Velg så "SAVE".

Utklipp fra "ACL permission". Skjermbilde.
Åpne bilde i et nytt vindu

Oppsett av delt mappe (share)

Med datasett og rettigheter satt opp, er neste del å konfigurere delingen ut fra NAS-serveren (share). Trykk på "Sharing" fra hovedmenyen til venstre.

Det finnes en rekke protokoller for deling av filer og mapper over nettverk. Du kan se noen eksempler på disse i undermenyen til "Sharing".

I undermenyen velger du "Windows Shares (SMB)".

En side med liste over shares vil nå vises. Trykk "ADD" til høyre for å sette opp ei ny delt mappe (share).

Utklipp fra webgrensesnitt, viser innholdet i "Sharing" og undermeny "Windows Share (SMB)". Skjermbilde.
Åpne bilde i et nytt vindu

Veileder for oppsett av delt mappe vil starte. Velg datasettet ditt som monteringspunkt. Legg merke til at denne har "ACL"-merke som viser at denne typen rettigheter er brukt.

Gi di delte mappe et navn. Dette kan være det samme som navnet på datasettet eller noe annet.

Det er mulig å konfigurere andre parametere også, men i utgangspunktet trengs ikke mer. Trykk "SUBMIT" når du er klar.

Veileder for oppsett av SMB share. Skjermbilde.
Åpne bilde i et nytt vindu

Den første gangen du oppretter ei delt mappe, vil du bli spurt om du ønsker å starte tjenesten. Dette velger du ved å trykke på "ENABLE SERVICE".

Du er nå klar til å koble deg til den delte mappa fra en annen maskin.

CC BY-SASkrevet av Tron Bårdgård.
Sist faglig oppdatert 07.07.2021

Læringsressurser

Oppsett av TrueNAS 12