Hopp til innhold

Oppgaver og aktiviteter

Oppgaver om VLAN

I denne oppgaven skal du utforske og vurdere forskjellige aspekter av virtuelle lokalnettverk (VLAN).
Fire ledninger i forskjellige farger møtes og flettes sammen for et kort område. Så blir de spredde til seperate ledninger igjen. Foto.

Vi anbefaler at du leser artikkelen Virtuelt lokalnettverk (VLAN) (ndla.no) før du starter med oppgavene.

 1. Lag din egen definisjon av hva VLAN er og gjør.

 2. Hva er de største fordelene og ulempene med VLAN som du kan komme fram til?

 3. Undersøk hvor mange forskjellige VLAN et moderne nettverk kan ha.

 4. Nettverk designes ut fra behovene som skal dekkes. Beskriv hvilke VLAN du mener er fornuftig for de følgende eksemplene:

  1. Bøyd AS er en liten bedrift som bøyer rør og metallplater på bestilling. Bedriften har satset på automatisering og har flere nettverksstyrte roboter. Bedriften ønsker et nettverk for private mobile enheter (ansattes mobiltelefoner). Bedriften har en liten administrasjon/ledelse på tre personer.

  2. Bedriften Kortutleie AS leier ut små hybelleiligheter for utvekslingsstudenter og andre som trenger bosted i mindre enn ett år. Bedriften har tolv hybelleiligheter i en bygning på tre etasjer. Kortutleie AS har påtatt seg å skaffe trygg internett-tilgang for alle beboere, både kablet og trådløst nettverk.

  3. Hotellet Solgløtt har 200 hotellrom, restaurant og bar. Solgløtt har ti renholdere som bruker et tablet-basert system for å vite hvilke rom de skal gjøre klare, når. Hotellet har en kombinert administrasjon og resepsjon.

Ekstraoppgaver

 1. Finn to definisjoner på nettet på hva trunk er for noe.

 2. Hva er fordelene og ulempene med disse framgangsmåtene? Hvilken framgangsmåte vil du ønske å bruke i nettverk du setter opp?

  1. Alle svitsjportene kjører trunk med alle VLAN aktive som standard. Når en port skal tas i bruk, justeres innstillingene slik at irrelevante VLAN blir fjernet.

  2. Alle svitsjportene er deaktiverte som standard. Når en port skal tas i bruk, aktiveres den og gis de relevante VLAN-ene.

  3. Alle svitsjportene er satt til det vanligste VLAN-oppsettet som standard og tilpasses ekstrabehov.

 3. I mange bedrifter er det vanlig å kjøre IP-telefoner på et eget VLAN. Hvorfor gjøres dette i stedet for å bare ha IP-telefonene på samme VLAN som ansattmaskiner?

 4. Hva kan en trusselaktør gjøre hvis han får fysisk tilgang til en trunk-kabel eller svitsj med trunk-tilgang?

CC BY-SASkrevet av Tron Bårdgård.
Sist faglig oppdatert 28.06.2021

Læringsressurser

Nettverkstjenester og protokoller