Hopp til innhold

Oppgaver og aktiviteter

Valg av skytjeneste for nettside

Valget av skytjeneste påvirkes av flere variabler. Hvilket behov skal dekkes, hvilken IT-kompetanse er tilgjengelig i bedriften, hva er praktisk, og hva er kostnadene? Dette skal du utforske i oppgavene på denne sida.
Bilde av en moderne laptop og en gammel skrivemaskin. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Vi anbefaler at du leser artikkelen Forskjellige typer skytjenester (NDLA) før du starter på oppgavene.

En forfatter har leid deg inn for å sette opp ei nettside. Forfatteren tenker å bruke nettsida til å promotere bøkene sine og publisere utdrag fra dem. Nettsida skal også ha en oversikt over sosiale medier der forfatteren kan nås. Det er viktig for forfatteren at nettsida ikke har innebygd reklame.

Nettsida vil ikke ha stor belastning og i utgangspunktet et moderat antall besøkende. Du har kommet til at du ønsker å leie inn skytjenester på månedsbasis, og du har disse alternativene:

 • Du kan leie en virtuell Linux-maskin (IaaS) der OS, database og nødvendige programmer må installeres. Du må sette opp CMS, som Wordpress, og designe nettsida.

 • Du kan leie plass i et webhotell (PaaS) med databasetilgang. Du må legge inn CMS, som Wordpress, konfigurere database og designe nettsida.

 • Du kan leie tilgang til et webhotell (SaaS) som har sin egen plattform (CMS) satt opp, og du må designe nettsida.

 1. Gjør undersøkelser, og sett sammen minst ett forslag per virtualiseringstype på løsninger som kan leies på nettet i dag. Forslagene må ha detaljert informasjon om hvilken kapasitet og eventuelle begrensninger den virtuelle løsningen har, og hva som er den forventede månedsprisen. Hva vil du anbefale?
 2. Gå ut fra at arbeidstida di koster 600 kroner per time, og at oppsett av IaaS-løsninger vil ta 20 arbeidstimer. PaaS-løsninger vil ta 15 arbeidstimer, og SaaS-løsninger vil ta 10 arbeidstimer. Legg også til to års leietid for plattformene du har foreslått. Hvilken løsning vil du nå anbefale?

Ekstraoppgave

 1. I den forrige oppgaven fant du priser for skytjenester oppgitt i pris per måned. Dette er oversiktlig, men kanskje ikke det billigste? Et mye brukt argument for skytjenester er at man betaler for faktisk brukt kapasitet. Det er noe alle de store skyleverandørene tilbyr, og de fleste har kalkulatorer for å regne det ut.

  Finn et par leverandører, og regn ut kostnad for en server med 1 vCPU, 2 GB RAM og minst 10 GB SSD lagringsplass. Finn pris per måned både med fastpris og hvis du har ei brukstid på 30 prosent av tida. Det anbefales å teste ut forskjellige oppsett skyleverandøren tilbyr for å finne den beste prisen. Ta skjermbilder som viser kalkulatorkonfigurasjonen din.

  Eksempler på tjenester med kalkulator er AWS Pricing Calculator eller Azure Price Calculator.

  NB: Amazon Lightsail er et produkt som kan brukes til enkle oppsett av nettsider. Lightsail har ikke mulighet for betaling etter brukstid, kun fastpris. Det bør derfor ikke brukes i denne oppgaven.

CC BY-SASkrevet av Tron Bårdgård.
Sist faglig oppdatert 07.05.2021

Læringsressurser

Virtualisering av IT-ressurser