Hopp til innhold

Oppgaver og aktiviteter

Planlegge sikkerhetskopiering

Innen sikkerhetskopiering er det viktig å finne de riktige løsningene for hver enkelt situasjon. I disse oppgavene skal du utarbeide forslag til oppsett for noen fiktive bedrifter og personer.
Åpen bærbar datamaskin med arkivskap over hele skjermen. Noen av skuffene er dratt ut. Manipulert foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Før du går i gang med oppgavene, bør du gå gjennom artikkelen "Sikkerhetskopiering" og artikkelen "Utstyr for sikkerhetskopiering".

Caseoppgave 1: Arkiv for fotograf

Silhuett av fotograf ved solnedgang. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

En fotograf har tatt kontakt og ønsker hjelp med å sikre dataene sine. Fotografen har et NAS hvor han lagrer gamle bilder og videoklipp, men han har ingen sikkerhetskopiløsning.

Lagringsserveren er et ferdigbygd NAS med seks harddisker i RAID 6. Hver harddisk er 18 TB. Han har så langt brukt 30 TB av lagringsplassen. Han genererer rundt 250–300 GB med nye data per måned.

Lag et forslag til sikkerhetskopioppsett for fotografen. Dokumenter kostnadene med ditt foreslåtte oppsett, og gå gjennom stegene du kan fra artikkelen "Sikkerhetskopiering".

Caseoppgave 2: Andrea Hagen Transport

Lastebil på en vei. Et fly flyr over lastebilen. Et konteinerskip på havet i bakgrunnen. Illustrasjon.
Åpne bilde i et nytt vindu

Andrea Hagen driver et lite transportfirma. Hun har en lastebil og gjør hovedsakelig flyttejobber for bedrifter. Hun holder orden på bestillinger, kontaktinformasjon, regnskap, kjørebok, forsikring og innsending av rapporter til det offentlige fra den bærbare datamaskinen sin. Maskinen har hun med seg i lastebilen, og hun bruker den også på hjemmekontoret sitt.

Andrea har rundt 4 GB med data og genererer 200 MB per måned. Fem av sju dager i uka legger hun inn eller forandrer informasjon. Hun er pålagt å ta vare på regnskapsinformasjon i fem år og ønsker å ha den andre informasjonen minst like lenge. I tillegg er hun helt avhengig av datamaskinen sin for å holde oversikt over oppdrag.

Lag et forslag til sikkerhetskopioppsett for transportfirmaet. Dokumenter kostnadene med ditt foreslåtte oppsett, og gå gjennom stegene du kan fra artikkelen "Sikkerhetskopiering".

Caseoppgave 3: Råvideo for YouTube-skaper

Silhuetter av fem personer som holder på med bærbar datamaskin, nettbrett og mobiltelefoner. YouTubes logo dekker hele bakgrunnen av bildet. Foto.

En stor youtuber har et dataarkiv som går over ti år tilbake. Arkivet inneholder tusentalls timer med råvideo og ferdige YouTube-videoer i høy oppløsning. Arkivet er i dag fordelt på to lagringsservere og er på 700 TB. Hver uke genereres 2,5 TB med nye videofiler.

Youtuberen har ikke skaffet seg sikkerhetskopiløsning tidligere fordi kostnaden har vært for høy, men ønsker nå å ta tak i dette for å sikre dataene sine.

En fordel med arkivet er at råvideofilene aldri forandres etter at de er lagt inn. Hvis en videosnutt blir brukt, lages det en lokal kopi på maskinen til den som skal videoredigere. Når redigeringen er ferdig og eksportert ut til videoformat, legges denne inn som ei helt ny fil i arkivet.

Lag et forslag til sikkerhetskopioppsett for youtuberen. Dokumenter kostnadene med ditt foreslåtte oppsett, og gå gjennom stegene du kan fra artikkelen "Sikkerhetskopiering".
CC BY-SASkrevet av Tron Bårdgård.
Sist faglig oppdatert 31.01.2022

Læringsressurser

Lagringsløsninger