Hopp til innhold

Oppgaver og aktiviteter

Forskjellige RAID-oppsett

RAID (Redundant Array of Inexpensive Disks) brukes i mange sammenhenger. I disse oppgavene skal du friske opp kunnskapen din og gi noen forslag og anbefalinger.
Person drar ut en lagringsserver med mange harddiskskuffer ut fra et serverskap. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Før du begynner med oppgavene, bør du lese artikkelen "RAID".

Oppgaver

 1. Hva er hensikten med RAID?

 2. Hva er paritet?

 3. Hva er forskjellen mellom RAID 0 og RAID 1?

 4. Hva er forskjellen mellom RAID 5 og RAID 6?

 5. I RAID 5 går lagringsplass tilsvarende en av harddiskene bort i paritet. I et RAID-oppsett på henholdsvis 4, 8 og 16 harddisker, hvor mange prosent av lagringsplassen går til paritet og kan ikke brukes til ordinær fillagring?

 6. De fleste RAID-oppsett er ganske små, men det er mulig å lage store oppsett med et titalls lagringsenheter. Hva er ulempene med store RAID-oppsett?

 7. Hvorfor er ikke RAID regnet som sikkerhetskopi (backup)?

 8. Finn prisen på en lagringsserver med nettverkstilkobling (NAS) for seks harddisker, og velg harddisker du tenker er fornuftige for oppsettet. Hvor mye vil løsningen koste, og hvor mye teoretisk lagringsplass vil løsningen ha?

Tilleggsoppgaver

 1. Å ha et RAID-oppsett er ikke nok for å sikre dataene i en bedrift, se Linus Tech Tips' video "Our data is GONE... Again" på YouTube. Lag ei liste over feil eller svakheter ved deres system som du mener medvirket til at de mistet data.

 2. Nye harddisker og SSD-er gir oss økt overføringshastighet, bedre stabilitet og levetid og høyere lagringskapasitet, men har også en høyere pris. Vi må derfor avveie kapasitet og funksjonalitet mot pris.

  I deloppgavene under skal du samle inn informasjon fra nettbutikker og gi forslag til innkjøp av harddisker til et RAID 6-oppsett på tolv harddisker.

  1. Hvis målet er høyest kapasitet til lavest pris, hvilken harddisk vil du anbefale? Hvor dyrt vil oppsettet bli, hvor mye lagringskapasitet vil det ha, og hva blir prisen per GB med lagringsplass?

  2. Er det noen ulemper med harddiskene du foreslo i deloppgave 1?

  3. Hvis du velger den største harddisken som er tilgjengelig, hvor dyrt vil dette bli? Hvor mye kapasitet vil du få, og hva blir prisen per GB med lagringsplass?

 3. Vi har mange RAID-kombinasjoner (Nested RAID levels). Finn informasjon om dem, og forklar hvordan RAID 50 (5+0) fungerer.

CC BY-SASkrevet av Tron Bårdgård.
Sist faglig oppdatert 31.01.2022

Læringsressurser

Lagringsløsninger