Hopp til innhold
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Filmskaper Elle-Máijá Tailfeathers

Elle-Máijá Tailfeathers er både filmskaper og skuespiller. Hun er halvt blackfoot-indianer og halv samisk, en bakgrunn som ofte gjenspeiles i filmene hennes.

Elle-Máijá Tailfeathers

Hun begynte filmkarrieren sin i 2011 med den eksperimentelle kortfilmen Bloodland. Filmen ble laget som en protest mot at oljeselskaper skulle starte oljeboring i blackfoot-indianernes landområder. Etter denne filmen har hun laget en rekke andre filmer innen flere ulike sjangre som fiksjon, dokumentar, mokumentar og musikkvideo.

Samisk og blackfoot

Far til Tailfeathers er norsk same, mens moren er blackfoot-indianer fra Kainai First Nation. Kainai-stammen er også kjent som «the Blood Tribe» eller «Kainaiwa». De er en del av Blackfoot-sammenslutningen som består av tre indianerstammer: siksikáwa, kainai og pieganere. Blackfoot-indianerne holder til i Alberta, Canada, de livnærte seg opprinnelig av bøffeljakt og er blant annet kjent for sin seremonielle og hellige soldans.

Urfolkstematikk

Filmene til Tailfeathers handler ofte om samfunnsproblemer og urettferdighet knyttet til urfolkstematikk. Filmene har vært vist på festivaler flere steder i verden, som for eksempel filmfestivalen i Berlin, Vancouver International Film Festival, imagineNATIVE Film and Media Arts Festival, Seattle International Film Festival og Tromsø internasjonale filmfestival (TIFF).

Sist oppdatert 23.08.2017
Tekst: Tina Andersson Jensen (CC BY-SA)
Rettighetshaver: Norgesfilm AS

Læringsressurser

Samiske filmstudieark

Læringssti

Fagstoff

 • SubjectMaterialFagstoff

  Filmskaper Elle-Máijá TailfeathersDu er her

 • SubjectMaterialFagstoff

  Fortellinger om urfolk

 • SubjectMaterialFagstoff

  Marja Bål Nango

 • SubjectMaterialFagstoff

  Rebel (Bihttoš)

Oppgaver og aktiviteter