Hopp til innhold

Spillefilm

Rabbit-Proof Fence

I 1931 blir tre aboriginske jenter bortført fra familiene sine av australske myndigheter og plassert på et barnehjem. Jentene rømmer og forsøker å finne veien hjem til familien ved å følge et flere hundre mil langt kaningjerde.

Om filmen

Filmen er basert på boka Follow the Rabbit-Proof Fence om den dramatiske historien til søstrene Molly og Daisy Craig og kusinen deres, Gracie Fields. Det er Doris Pilkington, Molly Craigs datter, som har skrevet boka.

Handlingen i filmen utspiller seg i Vest-Australia i 1931. Australske myndigheter passer på at alle barn av såkalt halvkaste, med for eksempel hvit far og aboriginsk mor, fjernes fra familien sin og plasseres i egne barnehjem.

Det er dette som skjer med de tre jentene Molly, Daisy og Gracie. Jentene kommer fra Jigalong-stammen og er ørkenfolk. En dag kommer en politimann i en bil og tar dem med seg til et sted langt unna som heter Moon River. Her er det streng disiplin. Jentene blir tvunget til å snakke engelsk, og de får ikke lov til å reise hjem igjen.

Med Molly i spissen bestemmer jentene seg for å rømme fra Moon River. De setter ut på en farlig og slitsom ferd langs et 250 mil langt kaningjerde, med både politi, stifinnere og dusørjegere hakk i hæl.

Den stjålne generasjonen

Rabbit-Proof Fence er en viktig film som kaster lys over en mørk side av Australias historie.

Helt fram til 1970 ble mange aboriginske barn fra hele Australia ført bort fra foreldrene sine med makt. Disse barna blir ofte kalt den stjålne generasjonen, fordi myndighetene tok dem bort fra familiene mot deres egen vilje og forsøkte å få dem til å glemme sitt eget språk og sin egen kultur.

Mange aboriginere lider fremdeles på grunn måten de har blitt behandlet på av myndighetene, og det har påvirket både identitet og familieliv til flere generasjoner.

CC BY-SASkrevet av Tina Andersson. Rettighetshaver: Norgesfilm AS
Sist faglig oppdatert 09.02.2023

Læringsressurser

Urfolk