Hopp til innhold

Spillefilm

Savage

Savage forteller historien om hvordan Danny startet sin forbryterkarriere. Han havnet i ungdomsfengsel allerede som ung gutt. Der møtte han Moses, og sammen dannet de en fryktet og brutal gjeng.

Om filmen

Filmen Savage er inspirert av historier fra New Zealands mange gategjenger og var regissør Sam Kelleys debutfilm. Vær oppmerksom på at dette er en film som har 15-års aldersgrense, blant annet på grunn av flere brutale voldsscener.

Filmens hovedperson er gjengmedlemmet Danny, med kallenavn Damage. Danny har en tatovering i ansiktet og er nestleder i gjengen Savages, som han styrer med hard hånd sammen med kompisen Moses.

Filmens nåtid er 1989. Gjennom filmen blir vi også tatt med tilbake til Dannys oppvekst på 60- og 70-tallet.

Tilbakeblikk

Danny vokser opp på 60-tallet med en stor søskenflokk rundt seg og en voldelig far. Familien er fattige, og det er sjelden kjøtt på middagsbordet.

En dag blir Danny tatt i å stjele fra den lokale butikken. En politikonstabel kommer hjem til familien og tar ham med til et ungdomsfengsel.

I fengselet lever barna under streng disiplin. Vold, ydmykelser og seksuelle overgrep blir en del av hverdagen for ungdommene.

Danny og cellekamaraten Moses blir venner. Siden foreldrene aldri kommer på besøk, bestemmer de to seg for å reise bort sammen når de kommer ut fra fengselet. De inngår en avtale om å ta vare på hverandre.

Savages

Danny og Moses danner etter hvert gjengen Savages (villmenn). Lojaliteten til gjengen er sterkere enn blodsbånd. Dette kommer blant annet til utrykk gjennom et møte med en konkurrerende gjeng, der Dannys bror er medlem.

Etter noen år begynner Moses sin lederstil å tære på gjengen. Det ulmer til opprør, og noen planlegger å drepe Moses. Danny blir stilt overfor et vanskelig valg som setter lojaliteten hans til Moses på prøve.

CC BY-SASkrevet av Tina Andersson. Rettighetshaver: Norgesfilm AS
Sist faglig oppdatert 15.03.2022

Læringsressurser

Identitet