Hopp til innhold

Kortfilm

Skylappjenta

Iram Haqs kortfilm Skylappjenta (2009) handler om utfordringer som flere innvandrerbarn kan oppleve i Norge. Hvordan møte forventninger fra familien om å beholde sin kultur, i møte med verdiene til det norske samfunnet?

Om filmen

Filmen innledes med en samtale mellom den norsk-pakistanske Skylappjenta og hennes mor. Moren ønsker ikke at Skylappjenta skal bli norsk. – Du er ikke norsk! Du har mørk hud. Forstår du? Skylappjenta spaserer så ut i verden med en kurv med mat til sin syke bestemor.

Moren har utstyrt henne med skylapper, slik at hun ikke skal kunne se til høyre eller til venstre. Ute i den norske virkeligheten er det lyst og vakkert, men samtidig ser vi at det under trærne, i mørket, sitter norske ungdommer og drikker og fester.

På veien møter Skylappjenta en norsk ung mann som kaller seg Normann. Han får lov til å følge henne et stykke på veien. I skyggene, mens Skylappjenta og Normann hygger seg, følger en taxisjåfør, som kjenner Skylappjenta og familien hennes, med på alt som skjer.

Relatert innhold

Kortfilmen Skylappjenta egner seg godt som tverrfaglig ressurs i norsk, kommunikasjon og kultur, mediefag og samfunnsfag. Her kan du lese hvorfor.

CC BY-SASkrevet av Tina Andersson. Rettighetshaver: Norgesfilm AS
Sist faglig oppdatert 12.01.2017

Læringsressurser

Identitet