Hopp til innhold

Spillefilm

Meg eier ingen

I Meg eier ingen følger vi Lisa gjennom hennes strabasiøse oppvekst sammen med sin stadig mer alkoholiserte far, Hasse. Deres forhold er rikt på kjærlighet og omsorg, men de lider begge under farens rusavhengighet.

70-tallets Sverige

Det meste av filmens handling er lagt til Sverige på 70-tallet, hvor Lisa og faren lever sammen i en liten blokkleilighet i et arbeiderklassestrøk. Faren, som prøver så godt han kan å skjøtte sin fabrikkjobb, drømmer om at arbeiderklassen en gang skal få sin revolusjon. Det Lisa ønsker, er at hennes bilde av faren som heltefigur ikke skal rakne fullstendig.

Karakterene

Hovedpersonen Lisa følges i tre ulike livsstadier, når hun er fem, elleve og tjuefem år gammel. Hvem man i størst grad opplever som filmens hovedperson, Lisa eller Hasse, vil kunne variere i løpet av filmen. Det kan legges til at Mikael Persbrandt, i rollen som Hasse, gjør en glitrende rolletolkning. Persbrandt er også kjent fra blant annet seriene Hamilton og Beck, og han spilte i de to siste filmene i Hobbiten-trilogien. Regissør Kjell-Åke Andersson har tidligere stått bak produksjoner som Juleoriatoriet, Familiehemmeligheter og Min store tjukke far.

Fra bok til film

Meg eier ingen er basert på svenske Åsa Linderborgs selvbiografiske suksessroman fra 2007. Her deler hun sin historie om sin frustrasjonsfylte, men varme oppvekst sammen med sin alkoholiserte, samfunnsraljerende og hardtarbeidende far, fortalt gjennom karakterene Lisa og Hasse.

CC BY-SASkrevet av Per Olav Heimstad og Norsk filminstitutt. Rettighetshaver: Norgesfilm AS
Sist faglig oppdatert 21.06.2019

Læringsressurser

Helse