Hopp til innhold

Spillefilm

The Imitation Game

The Imitation Game er en annerledes krigsfilm, der man følger krigsforløpet under andre verdenskrig fra innsiden av den britiske etterretningen.

Handlingen

Den andre verdenskrig raser, og Storbritannia kjemper en hard kamp mot Hitlers militære ekspansjon i Europa. Britisk etterretning har alt å vinne på å tolke nazistenes kodede radiosignaler, da disse inneholder særdeles viktig informasjon om tyske militærstrategier og det tyske krigsapparatets bevegelser.

Tolkningene av radiosignalene virker umulig, men så setter britiske myndigheter sitt håp til at matematikeren og krypteringseksperten Alan Turing og hans team med kodeknekkere skal makte å avsløre tyskernes hemmeligheter.

Alan Turing har en svært sammensatt personlighet, noe som vanskeliggjør samarbeidet med kollegaene og oppdragsgiverne hans. Turing setter imidlertid all sin ære i å løse kodemysteriet, og dermed snu krigsforløpet som i lang tid har vært i Hitlers favør.

Enigma-koden

Storbritannia, adskilt fra Europas fastland, kjemper en kamp mot klokka, da manglende matforsyninger og enorme materielle tap er i ferd med å knekke landet. Der hvor militære aksjoner ikke lykkes tilstrekkelig med å slå Hitlers Nazi-Tyskland, er det nødvendig å beherske teknologi som kan avsløre innholdet i tyske radiosignaler. Her snakker vi om svært avanserte kodesystemer, som tyskerne omprogrammerer én gang pr. døgn.

Denne krypteringen ble kalt Enigma-koden, og var i utgangspunktet umulig for mennesker å desifrere. Da den britiske etterretningen fikk fatt i den svært begavede matematikeren og krypteringseksperten Alan Turing, nådde de for første gang et vendepunkt i denne kampen mot kodene.

Alan Turings løsning på problemet var å skape en maskin som var enda mer avansert enn nazistenes Enigma-maskin. Sammen med seg hadde han et team av lingvister, sjakkeksperter, studenter og etterretningsagenter. Deres base var den topphemmelige Government Code and Cypher School, Bletchley Park.

Alan Turing

Denne filmfortellingen er basert på virkelige historiske hendelser.

Alan Turing var en faktisk person, og hans vitenskapelige oppdagelser gjorde det ikke bare mulig å snu krigsforløpet, men maskineriet han oppfant, og som han videreutviklet etter krigen, var intet mindre enn forløperen til vår tids datamaskin.

Om regissøren

The Imitation Game er regissert av norske Morten Tyldum.

Tyldum fikk internasjonal oppmerksomhet for suksessfilmen Hodejegerne (2011). The Imitation Game er hans engelskspråklige debut.

Relatert innhold

CC BY-NC-SASkrevet av Per Olav Heimstad og Norsk filminstitutt. Rettighetshaver: Norgesfilm AS
Sist faglig oppdatert 18.01.2017

Læringsressurser

Krig og konflikt