Hopp til innhold

Spillefilm

Moderne tider

Charlie Chaplins Moderne tider (Modern Times) er en sort-hvitt film fra 1936. Filmen gir en humoristisk kritikk av datidens industrialisering og krav til effektivisering.

Om filmen

I Moderne tider møter vi Charlie Chaplin i rollen som fabrikkarbeider. Jobben hans er å stramme muttere langs et samlebånd. Hver arbeider på fabrikken har en spesifikk oppgave å utføre – og det så raskt som overhodet mulig. Direktøren overvåker arbeidernes effektivitet fra kontoret sitt. Dersom noen ikke jobber bra nok, irettesetter han dem gjennom skjermer som er plassert rundt omkring på fabrikken.

Siden han sliter med å tilpasse seg den raske arbeidsrytmen og alt det moderne utstyret, er det ofte Chaplins rollefigur som får kjeft av direktøren. Det blir etter hvert så overveldende for ham å jobbe på fabrikken, at han får et nervøst sammenbrudd, som resulterer i innleggelse på sykehus.

Etter dette begir Chaplins rollefigur seg på ny ut i den moderne verden for å finne noe annet å gjøre. Dette skal vise seg å bli alt annet enn enkelt. Gang på gang havner han i situasjoner som fører ham rett i fengsel.

Filmhistorisk sammenheng

Det er multitalentet Charlie Chaplin (1889–1977) som har skrevet manus, regissert, produsert og laget musikken til Moderne tider. Chaplin regnes som en av filmhistoriens mest innflytelsesrike personer. Han er kjent for sine mange stumfilmkomedier, som også kalles for slapstick-komedier.

I slapstick-komedier er filmens handling og gestikulering kjennetegnet av en svært overdreven og dramatisk form. Eksempler på dette kan være filmkarakterer som sklir på bananskall, klemmer fingrene eller søler varm suppe over seg selv eller andre.

Chaplins Moderne tider kan ses som en kommentar til de mange problemene som oppstod under den økonomiske krisen i USA på 1930-tallet. Gjennom filmen setter Chaplin disse problemene i sammenheng med den stadig økende industrialiseringen av samfunnet.

Relatert innhold

Charlie Chaplins klassiker «Diktatoren» er fremdeles relevant den dag i dag.

CC BY-SASkrevet av Tina Andersson. Rettighetshaver: Norgesfilm AS
Sist faglig oppdatert 09.12.2021

Læringsressurser

Filmhistorie