Ratatouille - Råvare, produksjon og kvalitet (RM-RMF vg1) - NDLA

Hopp til innhold
Oppgave

Ratatouille

Se Disney Pixar-filmen Rottatouille og lag deretter den franske grønnsaksretten ratatouille på kjøkkenet.


Oppgaver til filmen

  1. Etter å ha sett denne filmen: Hvilke egenskaper mener du er viktige å ha om man skal jobbe i restaurantbransjen? Diskuter i klassen.

  2. Musa i denne filmen har en nese for gode råvarer og smaker. Kan medelevene dine lukte seg fram til riktige krydder og urter? Finn fram fem forskjellige friske eller tørkede urter fra lageret. Legg disse i hver sin kopp, og la noen av medelevene dine lukte seg fram til hva det er.

  3. Gå sammen i grupper. Dere skal lage retten ratatouille. Følg oppskriften, men dere skal selv bestemme hvor mye urter og krydder dere vil bruke. Smak dere fram. Bruk smaksløkene deres for å komme fram til smaken som dere ønsker.

  4. Smak på de ulike rettene og sammenlign. Hvilken rett smaker best? Hvorfor?

Ratatouille

Ingredienser

(4 porsjoner)

  • 1 løk, grovhakket

  • 2 båter hvitløk, finhakket

  • 4 ss olje

  • ½ aubergine

  • ½ grønn squash

  • 1 rød paprika

  • 1 boks hermetiske tomater

  • frisk basilikum, hakket

  • frisk timian, hakket

  • salt

  • pepper

Framgangsmåte

  1. Skyll, rens og del opp grønnsakene i grove biter.

  2. Varm oljen i en kjele/gryte.

  3. Tilsett løk og hvitløk og surr til løken er myk og blank.

  4. Tilsett resten av ingrediensene. Du kan godt erstatte de friske krydderurtene med tørket om du ønsker dette.

  5. La retten surre ved svak varme i 10–15 minutter til grønnsakene er møre.

  6. Smak eventuelt til med salt og pepper.

Skrevet av Espen Lonkemoen Framås og Einar Martin Kålen.
Sist faglig oppdatert 07.04.2021