Hopp til innhold

Fagstoff

Spania

¡Hola! Beliggenheten til Spania handler mest om to lange kyststriper: en til Middelhavet og en til Atlanterhavet. Et behagelig klima gjør at spanjolene kan briljere med de lokale grønnsakene og fruktene på et bugnende bord med andre råvarer og retter, der gjestfriheten og sjenerøsiteten blomstrer.
Spanias flagg. Illustrasjon.
Åpne bilde i et nytt vindu

Spansk matkultur og råvarer

Den italienske sjøfareren Kristoffer Columbus kom til Amerika på slutten av 1400-tallet, da han var på oppdrag for det spanske kongehuset. Fra dette kontinentet tok spanjolene med seg blant annet smaksbomber som paprika og chili, men også kakaobønner. Dette former den spanske matkulturen i dag gjennom sterk, fargerik mat og en lidenskap for sjokolade.

Både før i tiden og i dag er det helt vanlig å handle råvarene på lokale torg og markeder. Her finner du råvarer til alle måltider: frukt, grønnsaker og mye sjømat samt ferskt og speket kjøtt. Tomater er svært viktig i det spanske kjøkken. Det produseres mye tomater i Spania, og de brukes både rå, kokt, fritert, gratinert, som saus, supper og i gryteretter.

Tapas

Skikken med tapas begynte i regionen Andalucía. Det som karakteriserer tapas, er småretter og fingermat, men det kan også inkludere avanserte retter med høy kokekunst fra restauranter med Michelinstjerner. Ingrediensene vi ofte bruker til tapas, er oliven, olivenolje, hvitløk, tomater, sitron, hvete, melk som ost eller yoghurt, fisk og skalldyr. I Spania, som i mange andre land i Europa, er ikke tilgangen på ferske råvarer noe problem. Derfor spiller råvarens ferskhet og smak hovedrollen når det lages tapas. Det finnes også regionale forskjeller av tapas.

Klassiske retter til tapas kan være:

Oliven i ulike farger i en hvit skål. Ved siden av ligger skiver med spekemat. Foto.
aceitunas
oliven
chuletones
en slags T-bein-steik
artisjokkhjerter
ofte i persille og sitron
gazpacho andaluz og salmorejo
kalde tomatsupper
paella valenciana
en variant av paella
En porsjon bacalao i en skål. Noen hele grønnsaker, blant annet paprika, løk og chili, ligger ved siden av. Foto.
bacalao
fiskegryte med klippfisk
calamares fritos
fritert blekksprut
pinchos de pollo
kyllingspyd, i flere varianter
pollo al ajillo
kylling i hvitløk
patatas bravas
poteter i tomatsaus
Skiver av spansk tortilla, manchego og serranoskinke. I front står en skål med små kjøttboller. Foto.
manchego eller annen ost
ostebiter servert med minikjeks
champiñones al ajillo
sjampinjonger i hvitløk
patatas al ajillo
poteter med hvitløk
pimientos rellenos
fylte paprikaer
jamón
spekeskinke, det kan være curado, serrano, ibérico eller annen spansk skinke

Spansk vin

Spania er det landet i verden med størst vinmarksareal, og det er verdens tredje største vinprodusent. Kun Frankrike og Italia produserer mer. Det produseres vin over hele landet, fra Atlanterhavet til Middelhavet, i innlandet, på kysten og på øyene. Klima, druer og produksjonsteknikker skiller vinene fra hverandre.

Noen kjente spanske viner:

  • Rødviner fra Rioja-området. Dette området er kjent for fatlagrede viner av god kvalitet.

  • Cava er spanjolenes svar på champagne. Det er en musserende vin som lages på samme måte som champagne, det vil si at den andre gjæringen foregår på flaske.

  • Sherry er en sterkvin som lages sørvest i Spania.

Spanske måltidsrutiner

Spanjolene elsker også å bruke mye penger og tid på mat. De starter ofte med en lett frokost som består av en espresso og et bakverk av det søte slaget. Ofte slutter første del av arbeidsdagen klokka 13, og da samles mange på barer til snacks, tapas og en aperitiff. Etter en time kommer dagens hovedmåltid (la comida). Dette er en avslappende lunsj med flere retter, ofte forrett, hovedrett og dessert. Mange tar seg også en liten siesta før arbeidet starter igjen klokka 16. Arbeidsdagen kan vare til klokka 20. Da kan det være en ny time med tapas, og dagen avsluttes med kveldsmat (la cena) rundt klokka 22. Også dette måltidet kan bestå av flere retter.

Flere eksempler på mat og drikke fra Spania

Under finner du en interaktiv presentasjon av mat og drikke fra Spania. Den er tilpasset skjermleser, men innholdet er også framstilt med ren tekst med bilder lenger ned på sida.

Presentasjon av mat og drikke fra Spania (ikke interaktiv)

Her er et utvalg av noen kjente råvarer, retter og drikkevarer fra Spania.

Paella

Paella er en av Spanias nasjonalretter. Paella er kokt ris krydret med blant annet safran, og retten kan ha stykker av fugl, fisk, skalldyr, kjøtt eller krydret pølse. Du kan lage den som ren sjømatpaella, grønnsakspaella eller blande alt i ei og samme panne.

Paella i ei panne. Retten er fargerik med gul ris, grønne erter, rød paprika og biter av stekt kjøtt. Foto.

Gazpacho

En kald suppe som kan serveres både rød og hvit. Retten regnes som en annen av Spanias nasjonalretter. Den lages av flere råvarer, og tomat er ofte en av dem. Retten har opphav i Andalucía. Alle grønnsakene hakkes, freses i panne og moses deretter med stavmikser. Serveres kald!

Rød gazpachosuppe helles fra en blender ned i et stort glass. Foto.

Tortilla

Tortilla de patatas er en velkjent potetrett fra Spania og er vanlig å servere på tapasbordet. Den består av potetskiver, løk og egg som stekes som en kake i stekepanna. Den kan også varieres med ulike typer fyll og krydder.

En spansk potetomelett anrettet på et fat og skåret i serveringsstykker. Foto.

Aioli

Mange tror dette er en fransk dressing, men den er opprinnelig fra Spania. Det er majones med en god dose hvitløk. En kald klassisk saus som finnes på tapasbordet og passer til dipp, kjøtt og fisk.

En liten svart og grønn skål med gul aiolidressing. Ved siden av står en skål med oppskårne rå grønnsaker. Foto.

Chorizo

Chorizo er en spansk pølse som er viktig for den spanske matkulturen og brukes mye i matlagingen. Den lages vanligvis av røykt svinekjøtt. Den røde fargen og smaken kommer fra røykt paprika. I hovedsak er det to typer: en som du kan spise slik vi spiser spekemat her i Norge, og en annen type som må kokes. Chorizo kan varieres og smaksettes med hvitløk, vin og spesielle lokale krydder.

Tynne skiver av chorizopølse i en skål. Foto.

Serranoskinke

Ei skinke med historie helt tilbake til antikken. Skinka produseres over hele Spania, men navnet serrano betyr "fra fjellene". Skinka har en mild og nøtteaktig smak, som kommer av at den lufttørkes i fjelluft i områder med tørre sommere og kalde vintre.

Skiver av spansk tortilla, manchego og serrano-skinke. I front står en skål med små kjøttboller. Foto.

Churros

Fritert spansk dessert laget av vannbakkelsdeig. Disse blir sprø, rullet i kanel og sukker og servert med salt karamellsaus og sjokoladesaus.

Churros overstrødd med sukker. Foto.

Manchego

Manchego er en kjent fast ost fra Spania som lages av fåremelk. Osten har den geografiske opprinnelsesbetegnelsen PDO fra EU, noe som betyr at den bare kan produseres innenfor et visst område, av en spesiell type saus og på spesielle produksjonsbetingelser.

Skiver av manchego og serranoskinke anrettet på en hvit tallerken. I front står en skål med små kjøttboller. Foto.

Sangria

Sangria er en kjent tradisjonell drikk fra Spania og finnes i ulike varianter. Den består som oftest av ei blanding av vin, eventuelt annen alkoholholdig drikke, og frukt. Den serveres iskald, gjerne i store mugger.

En mugge og to glass med rød drikke med fruktbiter i servert på toppen av en steinmur. Foto.

Sherry

Sherry er en sterkvin som lages i distriktet som ligger helt sør i Spania rundt de tre byene Jerez de la Frontera, Sanlúcar de Barrameda og El Puero de Santa María. Sherrynavnet er beskyttet på samme måte som champagnenavnet.

En chorizopølse, en kniv og et glass sherry. Foto.

Kilder

Vinmonopolet. (u.å.). Spania. Hentet 23. mars 2021 fra https://www.vinmonopolet.no/Land/Spania/c/spania

Sundland, K. (2020, 26. august). Tapas. I Store Norske Leksikon. https://snl.no/tapas

Bardi, C., Blasi, C., Gioffré, R., Mari, G. & Net, M. B. (2004). Middelhavet: Den store kokeboken. Damm.

CC BY-SASkrevet av Espen Lonkemoen Framås og Einar Martin Kålen.
Sist faglig oppdatert 23.03.2021

Læringsressurser

Internasjonal matkultur