Hopp til innhold

Oppgave

Bli kjent med Kostholdsplanleggeren

Ved å løse denne oppgaven vil du bli bedre kjent med Kostholdsplanleggeren, lære mer om næringsinnhold i noen matvarer samt reflektere over og vurdere dette opp mot anbefalinger og livsstilssykdommer.

LK20LK06


Utklipp fra Kostholdsplanleggeren. Ulike bokser hvor man kan velge "Lag en ukesmeny" eller "Hva inneholder maten?". Illustrasjon.

Kostholdsplanleggeren er et kostberegningsprogram som beregner og sammenligner næringsinnholdet i hele retter og menyer og i ulike matvarer.

Planlegging/forberedelse før oppgavene

Læreren må vise hvordan man bruker Kostholdsplanleggeren, og ha gjennomgått næringsstoffene og næringsbehovet til ulike grupper samt temaet livsstilssykdommer.

Husk å opprette en bruker, og logg inn for å få lagret arbeidet ditt!

Vær oppmerksom på at tjenester med innlogging kan samle data om brukerne sine.

Oppgave 1

Ta utgangspunkt i Kostholdsplanleggeren:

 1. Hvem har laget Kostholdsplanleggeren? Hvilken rolle har disse utgiverne i samfunnet i forbindelse med ernæring og helse?
 2. Hvem kan ha nytte av programmet? Begrunn svaret ditt.
 3. Hva kan programmet brukes til? Begrunn svaret ditt.

Oppgave 2

Foreslå en dagsmeny til Per som går på videregående. Han er 17 år, 170 cm høy og veier 80 kilo. Eleven er mye i aktivitet hver ettermiddag.

 1. Finn ut ved hjelp av Kostholdsplanleggeren hvor mange kalorier Per trenger hver dag.
 2. Lag et forslag til en dagsmeny som inneholder den anbefalte energien og måltidsfordelingen samt riktig fordeling av de energigivende næringsstoffene. Skriv opp dagsmenyen din under "Min ukemeny" i Kostholdsplanleggeren.
 3. Vurder menyen du har laget, opp mot de nasjonale anbefalingene for et godt kosthold.

Oppgave 3

 1. Se etter en oppskrift på tacokrydder. Vurder oppskriftene du finner, og velg den som inneholder minst salt. Under "Mine matvarer" legger du til en "Ny matvare" og navngir denne. Før opp saltinnhold, slik at du kan beregne saltinnholdet i oppgave b. Husk å dele saltmengden ned slik at den gjelder for 1 middagsporsjon med taco! Skriv 0 på alle næringsstoffer med unntak av salt. Resten av krydderne i tacooppskriften skal ikke legges inn, fordi rene krydder er saltfrie. Hva sier anbefalingene om inntak av salt per dag?
 2. Bruk Kostholdsplanleggeren og beregn ulike typer valg du kan ta når du handler inn til taco. Vi har utelatt grønnsaker fordi alle grønnsakene er sunne, og det finnes ikke "dårlige" alternativer. Bruk matvarene som er nevnt i tabellen under, når du jobber med oppgaven.
  • Næringsstoffer som du skal hake av for i programmet og senere vurdere, er: salt (ikke natrium), fett, mettet fett, umettet fett, flerumettet fett, kostfiber og antall kcal.
  • Næringsberegn taco til 1 middagsporsjon. Bruk samme mengde med ingredienser på begge alternativene når du sammenligner alternativ 1 og 2.
 3. Vurder næringsinnholdet i matvarene, og skriv en konklusjon til slutt om hva som er mest fornuftig å velge. Du kan enkelt sammenligne tallene i alternativ 1 og 2 ved å trykke på "Sammenlign mat" og så velge "Mine matvarer og retter".

Alternativ 1

Alternativ 2

Kjøttdeig med vann/salt, fersk, rå

Karbonadedeig, rå

Hvit ost, Norvegia 27 %

Hvit ost, lettere type, Norvegia

Seterrømme, 35 % fett

Lettrømme, 20 %

Taco kryddermix, type Old El Paso

Oppskrift på krydder som du har lagt inn og næringsberegnet.

Tortilla wraps, hvetemel, type Santa Maria

Tortilla fullkorn. Dette produktet finnes ikke i Kostholdsplanleggeren. Bruk innholdsfortegnelsen på nettsida Matinfo. Før opp tallene under "Mine matvarer" og legg til "Ny matvare".

Sist oppdatert 07.09.2022
Skrevet av Hege Nikolaisen og Unni Kulhuset Granheim

Læringsressurser

Ernæring, helse og livsstil