Lag majones - Råvare, produksjon og kvalitet (RM-RMF vg1) - NDLA

Hopp til innhold
Oppgave

Lag majones

Majones er en basissaus som kan smaksettes med nesten hva som helst. I denne oppgaven skal du lage majones og smaksette den slik at du får forskjellige varianter.
Video: Moxey AS / CC BY-SA 4.0

Oppgave 1. Lag majones

Se filmen om hvordan du lager majones. Gå deretter sammen i grupper på to, og lag majones som vist på filmen.

Ingredienser

2 eggeplommer

1 ss dijonsennep

2 ½ dl nøytral olje

1 ss kald sitronsaft

salt og nykvernet pepper

Oppgave 2. Smaksett majonesen

Fordel majonesen i fire forskjellige boller. Dere skal nå smaksette majonesen med ulike ingredienser.

  1. Bolle 1: aioli. Lag Aioli ved å tilsette 1 fedd hvitløk og kjøre med stavmikser.

  2. Bolle 2: chilimajones. Lag chilimajones ved å tilsette litt srirachasaus/tabasco/chilisaus og bland sammen.

  3. Bolle 3: remulade. Lag remulade ved å tilsette litt finhakket kapers, persille, sylteagurk og sjalottløk, og bland sammen.

  4. Bolle 4: estragonmajones. Lag estragonmajones ved å tilsette finhakket, fersk eller syltet estragon.

  • Smak på de forskjellige variantene av majones. Hvilken variant likte du best?

  • Hva synes du de ulike variantene hadde passet til?

  • Har du forslag til andre ingredienser du kunne brukt for å smaksette en majones?

Oppgave 3

Lag en lunsjrett med kylling som hovedråvare og en majonesvariant som tilbehør.

Skrevet av Einar Martin Kålen.
Sist faglig oppdatert 15.06.2022