Øv deg på å lage jevninger
Teoretisk del
Finn ut hva en lys jevning er, og hva en brun jevning er. Hva tror du vil være smaksforskjellen mellom en saus laget med lys jevning og en saus laget med brun jevning?
Hva kalles lys og brun jevning på fagspråket?
Hva er forskjellen på en suppe laget med bunnjevning og en laget med toppjevning? Hva tror du smaksforskjellen på disse to suppene vil være?
Praktisk del
Gå sammen i grupper på to eller tre elever.
Oppgave 1
I denne oppgaven skal dere lage to sauser, en med lys jevning og en med brun jevning.
Hver saus skal bestå av 5 dl vann eller kraft, 30 g smør og 30 g mel. Smak til med salt og pepper.
Smak på begge sausene. Hva er smaksforskjellene, og hvorfor tror du de smaker forskjellig?
Oppgave 2
Her skal dere lage to blomkålsupper som jevnes på to ulike måter.
Lag blomkålkraft
Ingredienser:
en blomkål
en sjalottløk
2 fedd hvitløk
5 dl melk
5 dl grønnsakkraft
Rens, skyll og del blomkålen i biter. Kutt sjalottløken i terninger. Kutt opp hvitløken. Ha dette i en kjele med litt olje, og stek til de får litt farge (skal lukte godt).
Tøm på 5 dl melk og 5 dl grønnsakkraft. Kok i cirka 20 minutter. Sil av grønnsakene og ta vare på væsken.
Suppe 1 med bunnjevning
Lag lys jevning av 20 g smør og 20 g hvetemel.
Spe med 5 dl av væsken du har fra kokinga. Om du ikke har så mye, spe på med vann/kraft.
La den koke litt etter væsken er tilsatt.
Smak til med salt og pepper.
Suppe 2 med toppjevning
Kok opp 5 dl av væsken du har fra kokinga. Om du ikke har så mye, spe på med vann/kraft.
Rør ut maisenna i litt vann. Spe inn blandinga i væsken til du har en riktig konsistens på suppa. Husk å la den koke litt etter jevningen er tilsatt.
Smak til med salt og pepper.
Sammenlign
Tilsett kokt blomkål i begge suppene, og smak på dem.
Hvilken synes du smakte best? Hvorfor?
Hva vil være forskjellen på allergenmerking på de to suppene?