Hopp til innhold

Fagstoff

Kalde grunnsauser

Aioli, remulade, sennepssaus og chilisaus er eksempler på kalde sauser. Denne e-forelesningen forteller om de forskjellige kalde grunnsausene.

Majones

Den mest brukte av de kalde grunnsausene er majones. Majones er en tykk emulsjon mellom egg og olje. Den kan piskes for hånd eller ved hjelp av stavmikser eller foodprosessor. For at du skal lykkes med majonesen, er det viktig at ingrediensene har samme temperatur, og at du sper forsiktig med olje i begynnelsen.

Majones danner utgangspunktet for mange andre sauser. Du kan for eksempel smaksette den ferdige majonesen, bruke en smaksatt olje under tillagingen eller tilsette ulike smaker sammen med egg og olje når du pisker sammen emulsjonen. Remulade, karrimajones, aioli og gressløkmajones er eksempler på variasjoner av majones.

Se video av hvordan du kan lage majones på en enkel måte ved hjelp av stavmikseren:

Olje- og eddiksauser

En annen mye brukt kald grunnsaus er vinaigrette.

Vinaigrette er en olje- og eddikdressing som er smaksatt med ulike krydder, urter og andre ingredienser. Den kan lages emulgert med sennep eller bare piskes sammen. Sennepsvinaigrette, rødvinsvinaigrette og tomatvinaigrette er eksempler på ulike varianter.

Melkebaserte sauser

Kalde sauser eller dressinger som lages på basis av rømme, yoghurt eller crème fraîche som blandes med smaksstoffer, urter og krydder.

Eksempler på disse kalde sausene er karsesaus, chilisaus, hvitløksdressing, tzatziki, raita og dressing av blåmuggost.

Andre kalde sauser

Kokte, kalde sauser, asiatiske sauser, tilsmakte oljer, salsaer og grønnsakssauser er eksempler på andre kalde sauser.

Smørblandinger

Smørblandinger består av smør og ulike smaksstoffer og garnityr, avhengig av oppskrift. Rør smøret hvitt, tilsett smaksstoffer og eventuelt garnityr. Smørblandinger blir brukt til forskjellige retter på menyen, som en smakstilsetting til grillretter av kjøtt og fisk, på smørbrød og på brød til supper og lignende. Hovmestersmør, hvitløkssmør og colbertsmør er eksempler på smørblandinger.

CC BY-SASkrevet av Einar Martin Kålen.
Sist faglig oppdatert 14.09.2022

Læringsressurser

Krafter, sauser og supper