Hopp til innhold

Fagstoff

Paprika

Paprika kommer opprinnelig fra Sør- og Mellom-Amerika. I dag dyrkes den i stort omfang også i Europa. Navnet paprika er en fellesbetegnelse for de større, milde capsicum-artene vi kjenner.
Paprika i ulike farger. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Varianter

Det finnes mange forskjellige sorter paprika med varierende form, farge, størrelse og smak. Alle typer paprika begynner som grønn, og noen forblir grønne, mens andre skifter farge til rød, gul, oransje, hvit eller mørk fiolett. Rød og gul paprika er altså moden grønn paprika. Smaken er noe mildere hos de modne variantene enn hos grønn paprika. Prisen er ofte også litt høyere siden det tar lengre tid å dyrke fram de modne variantene. Rød paprika er mest vanlig. Den finnes hele året og har en mild og fin smak. Grønn paprika er noe beskere på smak enn for eksempel gul og rød, men er ofte rimeligere i innkjøp. Gul paprika har de samme egenskapene som rød paprika og er mild og god i smaken. Både gul og grønn paprika finnes også hele året.

Bruksområde

Paprika må vaskes, og stilken, innvendige hinner og frø må fjernes. Deretter kan den deles i to og strimles eller kuttes i ringer. Paprika kan brukes til mye, men er god til ost, i salater og i gryteretter, stuinger eller wok. Paprika kan også fylles med kjøttdeig, hakket løk og ris og stekes i ovn eller gratineres. Paprika inneholder mye C-vitaminer, og du bør spise den rå om du skal få med deg alle vitaminene. Den er god som garnityr på brødskiver.

Egenskaper

Paprika er som andre typer capsicum og inneholder mye A- og C-vitaminer. Den røde inneholder tre ganger så mye C-vitaminer som appelsin, og den grønne dobbelt så mye. Paprika inneholder også mineraler og fiber. Paprika er kalorifattig, og næringsinnholdet varierer noe fra rød til grønn paprika.

Næringsinnhold

Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.

Kvalitetskrav

Paprika skal ha et blankt og pent utseende. Fruktkjøttet skal være fast og fint med en sterk farge. Den bør være fri for misfargede flekker eller sprekker. Skallet bør være tykt og saftig med sprø konsistens uten tegn til innskrumping eller slapphet.

Huskelappen

Med andre ord:

latin: Capsicum annuum
engelsk: sweet pepper
tysk: Paprika
fransk: piment douce, paprika

Lagring:

8–10 °C. Paprika oppbevares best i plast ved 8–10° C. Den bør minst vare én uke eller mer i riktig temperatur og luftfuktighet.

CC BY-SARettighetshaver: Opplysningskontoret for frukt og grønt
Sist faglig oppdatert 17.04.2020

Læringsressurser

Grønnsaksfrukter