Hopp til innhold

Fagstoff

Squash

Squash er en grønnsak med mange forskjellige navn. I flere land kalles den zucchini. Det er italiensk og betyr «lite gresskar». Squash tilhører nemlig gresskarfamilien, men i motsetning til gresskar høstes den i umoden tilstand mens skall og fruktkjøtt fortsatt er mykt.
Gul squash. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Squash ligner på en agurk av utseende, men den er noe kortere, og formen er rund eller sekskantet. Fruktkjøttet har en fast og jevn konsistens med en nøytral smak. Skallet er mørkegrønt, grønnstripete eller gult.

Ratatouille. Foto.

Bruksområde

Squash har i seg selv lite smak, men den tar gjerne opp smak når den kokes eller stekes sammen med noe annet. Rå, grønn squash kan brukes til det samme som agurk. Den kan brukes i forskjellige salater kuttet i skiver eller biter, og også til ost eller garnityr. Gul squash bør varmebehandles. Lettkokt eller stekt er squash ypperlig som tilbehør til kjøtt og fisk. Squash kan også deles i to, fylles med kjøttdeig og hakket løk og stekes i ovnen. Den er en selvfølge i ratatouille, en fransk grønnsakgryte.

Kvalitetskrav

Squash skal være velformet og ikke for sterkt bøyd. Den skal ha en fast og fin konsistens og være uten mørke eller myke flekker i skallet. Skallet skal være glatt eller lett knudrete.

Næringsinnhold

Squash er mager kost med sine 15 kalorier per 100 gram. Den består av 95 prosent vann og inneholder jern og noe A-, B- og C-vitaminer.

Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.

Huskelappen

Norsk sesong:

juni–oktober

Med andre ord:

latin: Cucurbita pepo
engelsk: summer squash, courgette, zucchini
tysk: Courgette, Zucchini
fransk: courgette

Lagring:

5–8 °C. Squash må ikke lagres under 4 grader, ettersom dette gir skader. Den må ha høy luftfuktighet for å ikke tørke ut.

CC BY-SARettighetshaver: Opplysningskontoret for frukt og grønt
Sist faglig oppdatert 25.03.2020

Læringsressurser

Grønnsaksfrukter