Artisjokk
Artisjokk er egentlig blomsterknoppen til et tistellignende medlem av kurvplantefamilien, og den høstes like før blomstring. Det er de store uutsprungne blomsterhodene som brukes som grønnsak.
Den bør helst lagres mellom 6 og 8 grader. Dersom artisjokken blir oppbevart på kjølerom, kan det lønne seg å dekke kassen med en våt duk for å opprettholde luftfuktigheten.
Artisjokken finnes i flere farger – som grønn og lilla, eller i sjatteringer av dette, men den grønne er vanligst hos oss. Artisjokk blir av mange betraktet som den fineste og lekreste av alle grønnsaker, og smaken er mild og deilig.
Artisjokk kan serveres som forrett eller som selvstendig rett. Som forrett beregner vi minst en halv artisjokk per person. Koketida varierer etter størrelsen på artisjokken, men beregn fra 30 til 50 minutter. Når den er riktig kokt, skal de enkelte bladene sitte løst. Disse nappes ut enkeltvis og spises med rørt smør eller saus i forskjellige varianter. Det er det nederste på bladene som skal spises. Til slutt ligger det beste igjen, blomsterbunnen, som er delikatessen. Denne spises med kniv og gaffel. Artisjokk kan også bakes i ovnen, men ikke spises rå.
Artisjokker er svært rike på B-vitaminet folat og på antioksidanter. I tillegg inneholder den fiberstoffet inulin.
Artisjokk inneholder cynarin, som er et bitterstoff med positive virkninger på leversykdommer og mageuro.
Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.
Artisjokken skal virke tung i forhold til størrelsen. Den skal være kompakt, og knoppene skal være lukket. Bladene og blomsterbunnen skal være godt utviklet, myke og saftige. Fargen på artisjokken vil variere utover sesongen og etter hvilket land varen kommer fra. Store artisjokker er best fordi selve delikatessen, artisjokkbunnen, blir større.
Med andre ord
latin: Cynara scolymus
engelsk: globe artichoke
tysk: Artischocke
fransk: artichaut