Hopp til innhold

Fagstoff

Artisjokk

Artisjokk er en gammel kulturplante som ble dyrket ved kysten av Middelhavet. Nå dyrkes den over hele Sør-Europa og i California.
 To artisjokker på et bord. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Artisjokk er egentlig blomsterknoppen til et tistellignende medlem av kurvplantefamilien, og den høstes like før blomstring. Det er de store uutsprungne blomsterhodene som brukes som grønnsak.

De ytterste lagene blir skrelt av en artisjokk med hjelp en liten kniv. Foto.

Varianter

Artisjokken finnes i flere farger – som grønn og lilla, eller i sjatteringer av dette, men den grønne er mest vanlig hos oss. Artisjokk blir av mange betraktet som den fineste og lekreste av alle grønnsaker, og smaken er mild og deilig.

En ildfast form på et bord. Formen er fylt med kaninlår, artisjokk og chorizo. Foto.

Bruksområde

Artisjokk kan serveres som forrett eller som selvstendig rett. Som forrett beregner vi minst en halv artisjokk per person. Koketida varierer etter størrelsen på artisjokken, men beregn fra 30 til 50 minutter. Når den er riktig kokt, skal de enkelte bladene sitte løst. Disse nappes ut enkeltvis og spises med rørt smør eller saus i forskjellige varianter. Det er det nederste på bladene som skal spises. Til slutt ligger det beste igjen, blomsterbunnen, som er delikatessen. Denne spises med kniv og gaffel. Artisjokk kan også bakes i ovnen, men ikke spises rå.

Næringsinnhold

Artisjokker er svært rike på B-vitaminet folat og på antioksidanter. I tillegg inneholder den fiberstoffet inulin.

Artisjokk inneholder cynarin, som er et bitterstoff med positive virkninger på leversykdommer og mageuro.

Les mer om næringsinnholdet i Matvaretabellen fra Mattilsynet.

Kvalitetskrav

Artisjokken skal virke tung i forhold til størrelsen. Den skal være kompakt, og knoppene skal være lukket. Bladene og blomsterbunnen skal være godt utviklet, myke og saftige. Fargen på artisjokken vil variere utover sesongen og etter hvilket land varen kommer fra. Store artisjokker er best fordi selve delikatessen, artisjokkbunnen, blir større.

Oppskrift på smørepålegg med artisjokk og hasselnøtter (Opplysningskontoret for frukt og grønt).


Huskelappen

Med andre ord:

latin: Cynara scolymus
engelsk: globe artichoke
tysk: Artischocke
fransk: artichaut

Lagring:

6–8 °C. Dersom artisjokken blir oppbevart på kjølerom, kan det lønne seg å dekke kassen med en våt duk for å opprettholde luftfuktigheten.

CC BY-SARettighetshaver: Opplysningskontoret for frukt og grønt
Sist faglig oppdatert 17.04.2020

Læringsressurser

Grønnsaksfrukter