Hopp til innhold

Fagstoff

Tomater

Tomaten kommer opprinnelig fra Sør-Amerika og kom til Europa med Columbus. Tomatplanten ble først brukt som prydplante, og det var først på 1800-tallet at tomat ble populær som mat i Italia og andre land rundt Middelhavet.
En grønn umoden tomat og to røde modne tomater. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Det var så seint som etter første verdenskrig at tomat ble akseptert og vanlig i Nord-Europa. Tomat dyrkes både på friland og i drivhus over store deler av verden.

Tomatsuppe. Foto.

Tomat har et tynt skall og relativt tynt fruktkjøtt som omgir en geléaktig masse hvor det sitter mange flate frø. Den bløte massen, hvor frøene sitter, ligger i flere kamre.

Den vanligste tomatsorten har runde, glatte tomater, ca. 4–7 cm i diameter og med 3–5 fruktkamre. Det finnes tomater i et utall av varianter: mørkerøde, lyserøde, oransje eller gule. Størrelsen varierer fra de minste cherrytomatene på et par centimeter i diameter til bifftomater som kan veie over 250 g.

Terrin av tørkede tomater og mozzarella. Foto.

Antall fruktkamre varierer fra to til mer enn ti, og fasongen varierer fra rund til avlang, flaske- eller pæreformet. De kan være glatte og jevne eller ha tydelige langsgående riller. Det er også forskjeller i smaksegenskapene og tykkelsen på fruktkjøttet. Tomater selges enten løse eller hengende på stilk. I de seineste åra har utvalget av tomater økt kraftig, og vi kan nå også få de fleste typene som klasetomater. Tomater kan høstes når de er modne innvendig, selv om skallet ikke har fått fullstendig farge. Fargen utvikler seg under distribusjonen.

Bruschetta med spekeskinke, tomat, basillikum og balsalmico. Foto.

Bruksområde

Tomat har et stort bruksområde og kan tilberedes på mange forskjellige måter. Tomater kan spises naturelle, kokt, smørdampet, stekt eller gratinert. De er gode i salater eller som tilbehør. Grønne tomater er godt egnet til sylting.

Kvalitetskrav

Tomater skal være hele, reine og fri for fremmed lukt eller smak. De skal være sortstypiske av form og utseende. Skallet skal være stramt og skinnende, uansett i hvilken modningsgrad tomaten er. Den skal ikke ha bløte flekker, eller «grønn skulder», som vil si grønnfarge fra stilkfestet og et stykke nedover på tomaten.

Næringsinnhold

Tomater er kalorifattige og rike på A- og C-vitaminer samt mineraler. De inneholder også store mengder lykopen, som er en kraftig antioksidant. Lykopen skal være ekstra gunstig for å hindre utvikling av prostatakreft.

Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.

Huskelappen

Norsk sesong:

April-oktober. Dyrkes i drivhus året rundt.

Med andre ord:

Latin: Lycopersicon lycopersicum L.
Engelsk: Tomato
Tysk: Tomate
Fransk: Tomate

Lagring:

Modne tomater har kort holdbarhet. Ved oppbevaring under 8 °C taper tomater smak og aroma, og blir raskere bløte.

CC BY-SARettighetshaver: Opplysningskontoret for frukt og grønt
Sist faglig oppdatert 25.03.2020

Læringsressurser

Grønnsaksfrukter