Hopp til innhold

Fagstoff

Slangeagurk

Agurken kommer opprinnelig fra India, der den fortsatt vokser vilt ved foten av Himalaya. Vi kjenner til at den ble dyrket i Kina for over 3000 år siden, og at den kom til Norge på 1600-tallet.
En hel agurk og en agurk delvis oppskåret i skiver. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Det finnes mange typer agurk, men den vanligste i handelen er slangeagurk, også kalt salatagurk. Den er avlang, mørkt grønn og rund i formen, og smaken er mild og god. Fruktkjøttet er hvitt, saftig og mykt. Agurk er uten tvil en av de grønnsakene som spises mest her i landet, og den dyrkes i Norge hele året.

Bruksområde

Tzatziki i en liten bolle. Foto.

Agurk kan brukes til salat i mange varianter, kuttet i skiver eller terninger. Agurk brukes også som pålegg på smørbrød sammen med ost, tomat, kaviar og så videre. Til fiskeretter og pasta er agurk en velbrukt grønnsak.

Næringsinnhold

Agurk har lavt energi - og fettinnhold og er en kilde til kostfiber. Kostfiber er gunstig for fordøyelsen. Agurken inneholder mye vann og har lav næringsverdi, men inneholder likevel noen A- og C-vitaminer i tillegg til kalsium og jern.

Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.

Kvalitetskrav

Agurk skal være mørkegrønn i fargen og fast i konsistensen. Skallet er lett knudrete eller glatt. Agurk skal være velformet og ikke for sterkt bøyd. Den skal også være fri for prikker og bløte flekker.

Agurkplante med agurk. Foto.

Norsk sesong

Sesong på friland: april–oktober. Dyrkes året rundt i veksthus.

Med andre ord

latin: Cucumeris
engelsk: cucumber
tysk: Gurke
fransk: concombre

Lagring

12 °C. Agurk tar skade av så vel lavere som høyere temperaturer. Pakker du agurken i plast, beskyttes den mot uttørking og etylenpåvirkning.

Video

I denne videoen får du vite mer om agurk, og du får gode tips til tilberedning.

CC BY-SARettighetshaver: Opplysningskontoret for frukt og grønt
Sist faglig oppdatert 25.03.2020

Læringsressurser

Grønnsaksfrukter