Hopp til innhold

Fagstoff

Avokado

Avokado kommer opprinnelig fra Mellom-Amerika og dyrkes nå i de fleste tropiske og subtropiske strøk. Avokado vokser på trær og er en frukt, men siden den verken er søt eller inneholder fruktsyre, blir den av noen oppfattet som en grønnsak.
En avokado delt i to. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Avokadoen er pæreformet, med grønt eller svart skall, og den finnes i forskjellige varianter.

Størrelsen på avokadoen kan variere fra 150 g til 2 kg. Skallet er glatt eller knudrete, og fruktkjøttet har en lysegrønn eller gulhvit farge. I midten sitter en stor kjerne som vi fjerner ved å kløyve frukten langsetter. Smaken er mild, nøtteaktig og behagelig. Avokado høstes umoden for at den skal tåle transport og modnes underveis. Den mest brukte avokadovarianten i Norge er sorten hass.

Bruksområde

Guacamole i en skål med tortillachips. Foto.

Før bruk må vi dele avokadoen i to og fjerne steinen. Frukten kan serveres i skallet, eller vi kan fjerne skallet helt. Avokado har en nøtteaktig mild og nøytral smak og kan derfor brukes til mange retter. Avokado er mye brukt som forrett fylt med reker, finhakket løk og dressing. Den kan også brukes i salater kuttet i biter eller som dipp (guacamole). Avokado brukes mest rå. Blir den kokt, kan den få en besk smak. Steking i noen sekunder går greit. Avokado kan brukes som barnemat eller på smørbrød. Noen dråper sitron på fruktkjøttet vil hindre at den misfarges.

Egenskaper

Avokado har i motsetning til andre frukter og grønnsaker et relativt lavt vanninnhold og et høyt fettinnhold som varierer fra 16 til 30 prosent. Fettet består i stor grad av enumettede fettsyrer, som er gunstige for oss. Avokado er også rik på proteiner og inneholder E-, B- og C- vitaminer.

Næringsinnhold

Avokado er en fet frukt som inneholder mye av de sunne fettsyrene, særlig enumettet fett. Avokado er også en god kilde til folat, vitamin C og mineralet kalium.

Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.

Kvalitetskrav

Avokado finnes i flere varianter. Grossister kan ofte levere den modningsgraden som er ønskelig. Skallet hos de glatte variantene skal være blankt og fast uten tegn til uttørking. En moden avokado gir etter for et lett trykk, og når frukten skjæres i to, løsner kjernen lett fra fruktkjøttet. En moden avokado har også en kremaktig konsistens som er smørbar. Hard avokado er umoden vare og må modnes i butikken eller hos forbrukeren.

Film om hvordan du lager guacamole (Lise Finckenhagen for Bama)


Huskelappen

Med andre ord:

latin: Persea americana
engelsk: avocado
tysk: Avocado
fransk: avocat

Lagring:

10–15 °C. Avokadoer må lagres på forskjellig måte avhengig av hvor modne de er. Det er også forskjell på holdbarheten og lagringstemperaturen sortene imellom.

CC BY-SARettighetshaver: Opplysningskontoret for frukt og grønt
Sist faglig oppdatert 17.04.2020

Læringsressurser

Grønnsaksfrukter