Hopp til innhold

Fagstoff

Kiwano

Kiwano er en frukt som er i slekt med både agurk og melon, og som har sin opprinnelse i Afrika. Den har vært kjent i Afrika i hundrevis av år, men er likevel en nyhet på markedet i Norge.
En kiwano delt i to. Innsiden er grønn, geléaktig og full av frø. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Så sent som i 1980-årene bestemte en bonde i New Zealand seg for å satse på denne frukten og tok patent på navnet Kiwano. Navnet er et registrert varemerke, men frukten produseres nå flere steder under andre navn, blant annet melano og pepano.

Egenskaper

Fruktkjøttet er vakkert grønt og veldig saftig og inneholder mange små frø. Konsistensen kan minne litt om agurk. Smaken er mild, frisk og sursøt og kan beskrives som en blanding av melon og agurk med en anelse av lime og banan. Utvendig har frukten et gult, læraktig skall med små pigger eller horn. Når frukten er moden, er skallet guloransje. Formen er oval, og frukten kan bli 10–15 cm lang.

Bruksområde

Frukten kan skjæres opp på langs, og vi bruker skei for å få ut fruktkjøttet. Vi kan også dele den i skiver og beholde det dekorative skallet på. Kiwano er ideell til å mikse i drinker og fruktboller. Den kan blandes med annen frukt i for eksempel en eksotisk fruktsalat. Den milde smaken gjør at Kiwano også passer fint i rekecocktail, eller den kan røres inn i naturell yoghurt som et lite mellommåltid.

Næringsinnhold

Kiwano er kalorifattig, den er rik på kalsium og magnesium, og den inneholder noe C-vitaminer. Den egner seg fint som slankemat.

Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.

Kvalitetskrav

Kiwano skal være hel og fast uten sprekker eller andre ytre skader. Frukten skal være jevnt guloransje uten brune eller mørke flekker.

Huskelappen

Med andre ord:

latin: Cucumis metuliferus
engelsk: kiwano, horned melon, jelly melon
tysk: Kiwano, Afrikanische Gurke
fransk: kiwano, cocombre africane

Lagring:

15–20 °C. Kiwano oppbevares på samme måte som bananer. De skal ikke på kjøl, og de skal ikke utsettes for trekk eller etylenproduserende frukt.

CC BY-SARettighetshaver: Opplysningskontoret for frukt og grønt
Sist faglig oppdatert 17.04.2020

Læringsressurser

Grønnsaksfrukter