Gresskar
![](https://api.ndla.no/image-api/raw/20010603-220240-pi.jpg?width=1024&cropStartX=99.98690642458101&cropEndX=0&cropStartY=95.05935754189943&cropEndY=13.681331471135941)
Bruksområde
![Gresskar i forskjellige former og farger. Foto.](https://api.ndla.no/image-api/raw/20110519-101225-sf.jpg?width=1024)
Gresskar brukes som kokt eller stekt grønnsak i gryteretter, supper og stuinger. Syltet gresskar er nydelig til kjøtt- og fiskeretter. Gresskaret deles og skrelles, og det svampaktige vevet og kjernene i midten fjernes. Pyntegresskar brukes bare til dekorasjon.
![](https://api.ndla.no/image-api/raw/20050715-223116-sf_0.jpg?width=1024)
Kvalitetskrav
Gresskar finnes i mange forskjellige former, farger og størrelser, og det er derfor vanskelig å gi eksakte kvalitetsnormer. Gresskar skal være reine og hele, og uten mugg, støtskader eller myke flekker. Fruktkjøttet skal være fast, og grønnsaken skal føles tung i forhold til størrelsen. Gresskar må håndteres varsomt siden de lett blir skadet på grunn av den store vekten.
Næringsinnhold
Gresskar inneholder noe karoten, som gir A-vitaminer. Gresskar er kalorifattig og inneholder noe kostfiber.
Les mer om næringsinnholdet i Matvaretabellen fra Mattilsynet.
Oppskrift på gresskarsuppe (matprat.no).
Huskelappen
Norsk sesong:
august–november.
Med andre ord:
latin: Cucurbita maxima
engelsk: pumpkin
tysk: Riesenkürbis
fransk: potiron
Lagring:
På grunn av det tykke skallet kan store gresskar lagres i månedsvis. Gresskar som er delt i stykker, har kortere holdbarhet, og bør omsettes raskt.