Fruktose og glukose
Glukose er et karbohydrat og kalles også for druesukker. Det finnes opprinnelig i frukt og bær. Glukose er framstilt av maisstivelse og smaker mindre søtt enn sukker. Glukosen som brukes i konditorbransjen er flytende.
Bruksområder
Glukose brukes mye i konditorbransjen for å få riktig konsistens på det bestemte produktet.
Glukose gjør
- marsipanen smidig
- konfekten myk
- marshmallows smidige og seige
- at ulike masser, for eksempel karameller, ikke sukrer seg
Fruktsukker er like søtt som sukker og finnes naturlig i frukt, bær, grønnsaker og honning. Fruktsukker brukes en del i industrien fordi det er billigere enn sukker og man kan bruke mindre mengde av det. Det finnes også små pakker å få kjøpt for forbrukeren.
Bruksområder og egenskaper
- Fruktsukker egner seg godt for å bruke i kalde retter.
- Løser seg lett opp i mat.
Fruktsukker er søtere enn vanlig sukker. Det kan derfor være greit å redusere sukkermengden i en oppskrift hvis du bruker fruktsukker.
- 1 dl fruktsukker veier 70 gram, mens 1 dl vanlig sukker veier 90 gram.
Næringsinnhold
Fruktsukker inneholder 100 g karbohydrat per 100 g vare.
Fruktsukker gir ikke så høy blodsukkerstigning som sukker, og mange diabetikere foretrekker derfor å bruke fruktsukker. Det inneholder imidlertidig like mange kalorier, men har en lav glykemisk indeks.