Hopp til innhold

Oppgave

Rydd i mappestrukturen!

En ryddig mappestruktur gir god oversikt over dokumentene dine. Det er også lurt å gi dokumentene navn som gjør det enkelt å søke i mappene.

LK20

Logisk arkivering og ryddig oppbevaring av digitale dokumenter er like viktig som å ha det ryddig i skoleveska eller i en perm med løse ark. Det er heller aldri for sent å begynne ryddeprosessen. I denne oppgaven skal du rydde og reflektere over hvordan strukturen din skal være, og over hvilke navn du skal bruke på dokumentene.

Kort sammendrag av video

I denne videoen kan du se hvordan du logger inn på OneDrive, og hvordan du organiserer filene dine. OneDrive er en skylagringstjeneste fra Microsoft. Etter innlogging høyreklikker du for å lage en ny mappe. Lag fagmapper, og lag deretter temamapper inne i fagmappene. Mappene legger seg automatisk i alfabetisk rekkefølge. Hvis du vil ha en annen rekkefølge, kan du sette tall foran mappenavnene. Det er lett å finne riktig fil når du har en oversiktlig mappeinndeling med nivåer. Du burde lage så mange mapper som mulig – på denne måten er det lett å finne igjen filene dine. Hvis det blir mange filer i en mappe, er det på tide å dele disse inn i nye mapper.

Oppgave

  1. Se videoen.

  2. Lag en mappestruktur. Lag en skisse på et ark før du starter med å flytte dokumentene. Først lager du en mappe som heter "Skole", og en mappe som heter "Privat". I skolemappen lager du mapper for alle fagene. I fagmappene kan du ha mapper som "Innlevering", "Utlevert materiell" og for eksempel "Prosjekter".

  3. Gi dokumenter nye navn. Noen lagrer dokumenter uten å gi dem navn det er mulig å søke på. Når du er i gang med å flytte dokumenter, kan du også gi dokumentene nye navn, eller du kan slette det du ikke får bruk for. Bruk gjerne navn som for eksempel "innlevering budsjettoppgave". Når du søker på "innlevering", får du opp alle filer med innlevering i navnet, og du finner raskt den filen du leter etter.

Sist oppdatert 28.06.2021
Skrevet av Cecilie Lund

Læringsressurser

Fagbegreper og studietips