Hopp til innhold

Fagstoff

Fotosyntese

Fotosyntesen er en biokjemisk prosess der lysenergi blir omdannet til kjemisk energi. Ordet kommer av de greske ordene photos, som betyr "lys", og synthesis, som betyr "å sette sammen". Karbondioksid og vann blir ved hjelp av lysenergi omdannet til sukker og oksygen.
Sola lyser på plante med rotter i jorda. Illustrasjon.

Fra lysenergi til kjemisk energi

Mikroskopbilde av løvceller med mange kloroplaster langs celleveggen.

I fotosyntesen blir karbondioksid (CO2) og vann (H2O) omdannet til glukose (druesukker) (C6H12O6) og oksygen (O2) ved hjelp av energi fra sollys.

Fotosyntesen blir vanligvis forbundet med grønne planter og alger, men enkelte bakterier kan også utføre fotosyntese. Siden energien til å drive fotosyntesen kommer fra sola, kan man si at: All energi lagret i planter kommer fra Sola, og er dermed fornybar energi.

Vi er avhengige av energi og oksygen fra plantene

Modell av kloroplast med stabler av grana. Illustrasjon.

Fotosyntesen finner sted inne i planteceller i spesielle organeller som kalles kloroplaster. Det er disse organellene som gir plantematerialet den grønne fargen. Organismer som kan lage sine egne energirike forbindelser, kalles autotrofe organismer.

Dyr, mennesker, sopp og andre organismer som ikke driver fotosyntese, er avhengige av de energirike forbindelsene som plantene lager i fotosyntesen. Selv om vi spiser bare kjøtt, har energien vi får fra kjøttet, kommet fra planter.
Organismer som er avhengige av å få energi fra andre, kalles heterotrofe organismer.

Relatert innhold

Celleånding er kjemiske reaksjoner som foregår i cellene, og som frigjør energi fra næringsstoffene. Forbrenning er et annet ord for celleånding.

CC BY-SASkrevet av Kristin Bøhle og Åge Guddingsmo.
Sist faglig oppdatert 12.10.2021

Læringsressurser

Karbon