Hopp til innhold

Arbeidsoppdrag

Lyden av en morder: Hvem drepte Sir Earnest?

Sir Earnest har invitert gamle venner til en stor fest på slottet sitt. Det hele foregår i hyggelige former, helt til Sir Earnest blir offer for et grusomt mord! Avslør morderen ved hjelp av skåling og klirring i glass.
Filmscene fra bibliotek der de mistenkte i en krimgåte er samlet. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Hvem drepte Sir Earnest?

Det som ser ut til å bli en hyggelig aften, ender altså opp som et grusomt mordmysterium. Fordi Sherlock Holmes er opptatt denne kvelden, må du lede etterforskningen og løse saken.

Det er få spor å ta utgangspunkt i. Sir Earnest hadde riktignok et gammelt video-overvåkingsanlegg, men det var ute av funksjon. Det eneste som finnes, er noen lydopptak fra kveldens festligheter (og etter hvert grusomheter).

I denne filmen får du en liten oppsummering av hva som har skjedd:

Avslør morderen med akustikk

Under ligger lydopptakene fra kvelden. De inneholder lyden av glassene til noen av gjestene. I det siste lydklippet hører vi at én av gjestene kommer tilbake for å skåle (og drepe!) Sir Earnest.

Lyden av Mr Bennets glass

0:00
-0:00

Lyden av Mr Bingleys glass

0:00
-0:00

Lyden av Mr Darcys glass

0:00
-0:00

Morderen skåler med Sir Earnest

0:00
-0:00

For å avsløre morderen trenger du lydredigeringsprogrammet Audacity. Finn ut om du har tilgang til programmet, via fylkets programvaresenter eller lignende.

Du kan også laste ned programmet gratis på nett:
nedlasting av Audacity

Analyser lydfilene i Audacity

 1. Last ned filene på datamaskinen din. Gi dem nye navn, slik at du klarer å holde orden på de mistenkte.
 2. Åpne én og én fil i Audacity.
 3. Marker den delen av lydsporet som inneholder skålingen.
 4. Velg Analyser og deretter Tegn spektrum…
 5. Eksporter som .txt-fil.
Skjermdump av analyse av lydspor i lydredigeringsprogrammet Audacity. Foto.

Lag diagrammer i regneark

 1. Åpne .txt-filen i Notisblokk eller lignende. Kopier alle verdiene, og lim dem inn i et regneark. (Eventuelt kan du importere tekstfilene når du er inne i regnearket.) NB! Hvis du bruker Audacity i engelsk språkversjon, må du søke og erstatte på alle verdiene, slik at tallene får komma i stedet for punktum som desimalskilletegn (for eksempel fra 23.456 til 23,456).
 2. Kopier og lim inn lydnivå (dB) fra de andre lydfilene sammen med den lydfilen du startet med. Nå har du en oversikt over frekvens og lydnivå for mordscenen og alle de mistenkte i samme ark.
 3. Opprett punktdiagrammer med linjer. Plasser frekvens på x-aksen og lydnivå på y-aksen. Du kan velge hvilke frekvenser du vil lage diagram over, for eksempel ved å markere rader med 0–10 000 Hz.
  For at det skal være enklere å holde oversikt, kan det være lurt å lage et diagram med lyd fra hver av de mistenkte kombinert med lyden fra mordscenen.
 4. Bruk diagrammene til å forsøke å finne igjen lyden av glasset til morderen i spekteret fra mordscenen. Lykke til!
To linjediagram med ulike farger plottet i samme koordinatsystem. Graf.
Åpne bilde i et nytt vindu

Denne oppgaven er en bearbeidet versjon av Who murdered Sir Ernest? Solve the mystery with spectral fingerprints fra Science in School.

CC BY-SASkrevet av Thomas Bedin, Johannes Almer og Ernst Hollweck.
Sist faglig oppdatert 11.12.2020

Læringsressurser

Lys, lyd og bølgefenomen