Hopp til innhold
Oppgave

Mitt strålende nabolag

Radon er en usynlig og radioaktiv gass som siver opp fra berggrunnen. Undersøk forekomsten av radon der du bor.

Kart over radon i Norge

Norges geologiske undersøkelse (NGU) har utarbeidet et kart som viser hvilke områder i Norge som kan være mer radonutsatte enn andre. Kartet er basert på inneluftmålinger av radon og geologiske forhold.

Kartet kan ikke brukes til å forutsi radon-konsentrasjonen i enkeltbygninger. Hvis du vil ha sikker kunnskap om radon i en bygning, er du nødt til å gjennomføre en måling. Radon i inneluft avhenger ikke bare av geologiske forhold, men også av bygningens konstruksjon og drift samt av kvaliteten på radon-forebyggende tiltak.

I områder markert med høy aktsomhet er det beregnet at minst 20 % av boligene har radon-konsentrasjoner over øvre anbefalte grenseverdi på 200 Bqm3 i første etasje.

Kart over radon i Norge (NGU)

Finn ut

  1. Hvilke faktorer avgjør hvilken aktsomhetskategori et område tilhører? (Å være aktsom betyr å være forsiktig eller oppmerksom.)
  2. Hvor mye bidrar radon til den årlige dosen av radioaktivitet en person i Norge utsettes for i løpet av ett år? Hvorfor er bidraget til radon usikkert?
  3. Beskriv radonfaren i kommunen der du bor. Er faren lik i hele kommunen? Beskriv og kommenter radonfaren i nabolaget der du bor. Finn ut hva som forårsaker eventuelle forskjeller innad i kommunen.
  4. Hvilke tiltak mot radonstråling kan være relevante i ulike boligtyper i kommunen din? Gi en begrunnelse for tiltakene.
  5. Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet anbefaler alle å måle radonnivået i boligen sin. Målinger bør gjennomføres
    • i oppholdsrom
    • om vinteren
    • med en varighet på minst to måneder

    Finn ut hvorfor målingene bør gjennomføres slik.

  6. Tenk deg at du jobber i teknisk etat i en kommune med mange områder der man må vise særlig høy aktsomhet med tanke på radonstråling. Lag en informasjonsside om radon på kommunens hjemmeside der du gir relevant informasjon til innbyggerne i kommunen.
    Drøft hva en slik side bør inneholde, og lag innholdet som skal være på siden.

Kilder

Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet. (u.å.). Radon. Hentet 27. oktober 2020 fra https://dsa.no/radon

Miljøstatus. (2020, 28. april). Radon. Hentet 27. oktober 2020 fra https://miljostatus.miljodirektoratet.no/tema/straling/radon/

Norges Geologiske Undersøkelse. (u.å.). Radon aktsomhet. Hentet 27. oktober 2020 fra http://geo.ngu.no/kart/radon/

Relatert innhold

Ekstern
Radon

Nettside hos dsa.no

Skrevet av Thomas Bedin.
Sist faglig oppdatert 11.12.2024