Hopp til innhold

Oppgaver og aktiviteter

Bør vi droppe superfrukten avokado?

Avokado har blitt en populær frukt i Norge og kalles gjerne en superfrukt. Bli kjent med alt som skjuler seg i denne frukten.
Avokado med påtegnet ansikt, armer og bein. Illustrasjon.

Oppgave 1

  1. Undersøk hvilke næringsstoffer avokadoen inneholder. Hvordan vil du ut fra dette beskrive helseeffekten av å spise avokado?
  2. Finn ut hvor avokadoen kommer fra. Kan den dyrkes i Norge?
  3. Bruk den interaktive figuren om matvarer og miljøpåvirkning under til å undersøke miljøpåvirkningen av avokado. Hva forteller figuren deg?
  4. Undersøk hvor mye ressurser som kreves for å dyrke avokado og transportere den til Norge. Lag en tegneserie som beskriver prosessen fra frø til butikkhylle.

    Tegneserien kan lages på papir, med programvare på PC-en din eller på nettet. Her er eksempler på digitale nettressurser for å lage animerte tegneserier: Moovly, Animaker, Creaza Cartoonist.


Oppgave 2

Podkasten Oppdatert fra NRK Radio tar opp problemstillingen «Blodig avokadokrig: Bør vi droppe superfrukten?».

Forarbeid

Ut fra problemstillingen «Blodig avokadokrig: Bør vi droppe superfrukten?» – hva tror du denne podkasten handler om?

Etterarbeid

  1. Hva tenker du om å spise avokado etter å ha hørt podkasten?
  2. Forklar sammenhengen mellom narkokarteller og avokado. Hva tenker du om denne problematikken?
  3. Hva tror du Bama og Coop mener med at de stiller krav til at det skal være bærekraftig og etisk handel?

Oppgave 3

Ut fra definisjonen av et bærekraftig kosthold og det du nå har lært, vil du vurdere avokado som en bærekraftig frukt? Begrunn svaret ditt.

FN definerer et bærekraftig kosthold som et kosthold som

  • ikke går på bekostning av miljøet
  • bidrar til nok mat med riktig næringsinnhold, som kan gi et sunt liv for oss som lever i dag, og for framtidige generasjoner
  • beskytter det biologiske mangfoldet
  • er kulturelt akseptabelt
  • er tilgjengelig for alle
  • er økonomisk rettferdig
  • er trygt og sunt
  • gir god ressursbruk

Relatert innhold


CC BY-SASkrevet av Camilla Øvstebø.
Sist faglig oppdatert 03.06.2020

Læringsressurser

Kosthold