Matsvinn i bedrifter
Finn ut hvordan bedrifter håndterer matavfall og reduserer og utnytter matsvinn.
Hva dere skal lære
I denne oppgaven skal dere finne ut hvordan ulike bedrifter håndterer matavfall og matsvinn.
Slik gjør dere:
- Dere får utdelt en oversikt over bedrifter der du eller dine medelever er, eller har vært, utplassert.
- Gå sammen i grupper på to eller tre, og velg en av bedriftene fra oversikten.
- Lag en liste med spørsmål som dere ønsker å stille denne bedriften. Gjør gjerne dette sammen i klassen. Eksempel på spørsmål er: Hvilke råvarer har størst svinn? Hvordan utnytter dere disse råvarene? Hvor mye mat kastes i bedriften? Hvor mye mener dere selv at matsvinnet koster i kroner og øre? Har dere tenkt på hvordan dere kan redusere svinnet? Kan svinnet utnyttes på en eller annen måte?
- Avtal tidspunkt for intervju med bedriften.
- Noter svarene dere får fra bedriften, på en plakat, og heng plakaten opp i klasserommet.
- Les plakatene fra alle gruppene, og finn punkter som bedriftene har til felles. Noter disse punktene i en felles oversikt, f.eks. på tavla.
- Drøft i klassen om noen av løsningene bedriftene har valgt for å redusere matsvinn, også er relevante på skolen deres.
CC BY-SASkrevet av Einar Martin Kålen og Dina Gaupseth.
Sist faglig oppdatert 12.10.2022