Forsøk: Lag din egen yoghurt
Menneskene har i flere tusen år brukt mikroorganismer i matproduksjon. I dette forsøket skal du utforske hvordan du kan bruke bakterien Lactobacillus acidophilus til å lage din egen yoghurt.
Bakgrunnsteori
Yoghurt inneholder bakterien Lactobacillus acidophilus. Spesielle enzymer i denne bakterien har den egenskapen at de kan omdanne laktose i melk til melkesyre. Omdanningen senker pH-verdien i melken og påvirker proteinstrukturen til melkeproteinet kasein slik at melken tykner. Dette gir oss produktet vi kjenner som yoghurt.
Hensikt
Hensikten med forsøket er å utforske hvordan mikroorganismer kan brukes i matproduksjon.
Fordi det ikke er lov til å spise eller drikke på laboratoriet, må dette forsøket utføres i klasserommet eller på et kjøkken, slik at dere kan smake på yoghurten dere lager.
Framgangsmåte
- Start med å undersøke mikroorganismene du skal jobbe med, i mikroskopet.
- Bland en kvart teskje yoghurt naturell med om lag 2 teskjeer vann i et lite begerglass. Løsningen skal være ganske tyntflytende.
- Plasser en dråpe yoghurtløsning på et objektglass, og legg over et dekkglass.
- Se på preparatet under mikroskop. Start med lav forstørrelse, og øk forstørrelsen etter hvert. Hva ser du? Ta gjerne bilder med mobiltelefonen gjennom okularet på mikroskopet.
- Lag din egen yoghurt.
- Bruk en kjele, og varm opp melken til 82 °C. Rør i melken hele tida. Bruk gjerne et digitalt termometer.
- Ta kjelen av plata, og la melken kjøle seg ned til 42 °C. Tips: For å kjøle ned melken raskere kan du fylle vasken med kaldt vann og sette kjelen der.
- Tilsett om lag 1 teskje yoghurt, og rør den godt inn i melken.
- Hell blandingen over i rene syltetøyglass eller lignende. Sett på lokk, og plasser yoghurtglassene i varmeskap (eller midt i stekeovnen) på 42 °C i om lag 7–10 timer (kan stå til neste dag). Jo lenger yoghurten står, desto syrligere blir den.
- Sett yoghurtglassene i kjøleskapet i minst 6–12 timer – gjerne fram til neste naturfagsøkt – slik at yoghurten tykner. Nå kan du røre i yoghurten, slik at den får en jevnere konsistens.
Tips!
Smaksett gjerne yoghurten med frukt, bær eller honning.
Spørsmål og resultater
- Beskriv hvordan Lactobacillus acidophilus ser ut under mikroskopet.
- Hva gjør Lactobacillus acidophilus med melken for at den skal bli til yoghurt?
- Forklar de ulike temperaturstegene i framgangsmåten. Hvorfor er dette viktig?
- Forklar hvorfor yoghurt har en syrligere smak enn melk.
- Sammenlign smaken på yoghurten du har lagd selv, med industrielt produsert yoghurt kjøpt i butikken. Beskriv forskjeller og likheter.
- Hvilke andre produkter som er lagd ved hjelp av mikroorganismer, har du hjemme?
- Hvilken betydning har mikroorganismer i matproduksjonen?
CC BY-SASkrevet av Einar Martin Kålen og Camilla Øvstebø .
Sist faglig oppdatert 05.01.2021