Riktig oppbevaring av mat
Denne filmen handler om oppbevaring av lett bedervelig mat på forskjellige lagre som kjølerom, fryserom og tørrvarelager. I tillegg går vi gjennom merking av matvarer og begreper som "siste forbruksdag" og "best før".
Skriv en kort definisjon av disse begrepene:
- kjølerom
- lett bedervelig
- fryserom
- holdbarhet
- tørrvarelager
- siste forbruksdag
- best før
Praktisk oppgave
Ta to gulrøtter og to agurker. Legg en gulrot og en agurk på kjølerom og en gulrot og en agurk i romtemperatur i en uke. Beskriv kvaliteten på varene etter en uke.
Spørsmål
- Hvordan kan oppbevaring av mat påvirke kvaliteten?
- Hvor mange grader skal det være på et kjølerom, og hvorfor?
- Hva menes med lett bedervelige matvarer, og hvordan skal slike oppbevares?
- Forklar hva som menes med varerullering.
- Forklar hvordan du kan oppbevare ytrefilet av okse over lengre tid.
- Hvorfor har butikker og større bedrifter ofte flere kjølerom og fryserom?
- Hva kjennetegner et tørrvarelager?
Når du selv pakker varer til oppbevaring, er det viktig at du merker varene tydelig. Hvordan bør du merke varene?
- Forklar hva merkingen av følgende varer bør inneholde: kjøttdeig, ris, pasta, fiskefilet.
Hva er forskjellen på "siste forbruksdag" og "best før"?
Tabellen under viser en oversikt over ulike matvarer.
Sett kryss for riktig oppbevaring av matvarene. Noen av varene i tabellen kan oppbevares på to forskjellige lagre.
Beskriv hvorfor noen av varene i tabellen kan oppbevares på to forskjellige lagre.
Filer
CC BY-NC-NDRettighetshaver: Snöball Film AS
Sist faglig oppdatert 21.11.2023