Hva gjør du med muggen mat?
Slik mat med mugg bør kastes.
Unngå å spise muggent brød.
Kast frukt og bær som er mugne eller råtne. Bruk kun friske frukter eller bær til syltetøy, saft, mos og most (for eksempel eplemost).
Syltetøy med mugglag bør kastes. Dersom du ønsker å unngå muggproblemer i syltetøy, kan du dele opp og fryse ned syltetøyet i mindre porsjoner. På denne måten unngår du at syltetøyet blir stående og mugne. (Se også saken Vær forsiktig med nedfallsfrukt.)
Slike produkter med mugg bør kastes.
Mugne nøttekjerner bør kastes. Vær spesielt oppmerksom på om paranøtter er mugne i midten.
Muggflekker på hard ost kan skjæres bort med god margin, minimum én cm rundt det området som er angrepet. Myk ost med mugg bør kastes.
Mugg på grønnsaker kan skjæres bort med god margin.
Sopp er en del av nedbrytningsorganismene i naturen. Vi kjenner i dag til omtrent 100 000 forskjellige sopparter, men trolig finnes det mange flere som hittil er ukjent. Muggsoppene er mikrosopper, og det er denne soppen vi finner igjen i matvarer som hvite, grønne eller gråbrune flekker, kolonier. Mange sopparter produserer giftstoffer (toksiner) for å beskytte seg mot omgivelsene. Muggsoppgifter kalles mykotoksiner.
Mykotoksiner og motstandsdyktighet
Mykotoksiner kan dannes når muggsopp vokser på mat eller fôr. Noen mykotoksiner finnes bare i selve muggkolonien, men de fleste skilles også ut i maten (via sopphyfer/mycel). De fleste mykotoksiner tåler godt varmebehandling, og generelt er det slik at når mykotoksiner først har oppstått i fôr eller i et næringsmiddel, forblir de der under videre foredling og lagring.
Skadelige effekter av mugg
Mykotoksiner er uønsket i maten fordi de kan ha negativ innvirkning på forskjellige organer i kroppen, alt etter hvilke mykotoksiner det dreier seg om. De fleste av disse giftene har langsiktige effekter, men ved høyt innhold kan de gi akutte virkninger, for eksempel magesymptomer og akutt nedsatt immunforsvar. Stoffene kan på lang sikt svekke immunforsvaret og være kreftfremkallende. Enkelte kan være gentoksiske (føre til varige skader på genene/arvestoffet).
Råd for å forhindre mugg
Muggsoppsporer finnes naturlig i omgivelsene og på overflaten av korn, frukt og bær. Når vi skal forhindre eller forsinke muggvekst i næringsmidler, kan vi for eksempel sørge for at tørre produkter som mel, korn, brød og andre kornprodukter oppbevares tørt.
Denne artikkelen er skrevet av mattilsynet.no.