"Historier om fattigdom" – kilder og representasjon - Mediesamfunnet 1 - NDLA

Hopp til innhold
Oppgave

"Historier om fattigdom" – kilder og representasjon

Monika Schelander har levd med store økonomiske utfordringer i mange år. I Bergens Tidenes artikkelserie “Historier om fattigdom” står tobarnsmoren fram og blir et talerør for ei gruppe vi sjelden hører i samfunnsdebatten. I denne oppgaven skal du se nærmere på debattinnlegget hun skrev.

“Historier om fattigdom”


"Det er ekstremt frustrerende å sitte med følelsen av skam, av å ikke strekke til og mestre livet." (Monika Schelander, Jeg pantet flasker for å få råd til min sønns bursdag, 6. desember 2019)

Fattigdommen i Norge øker. Tobarnsmoren Monika Schelander har levd med økonomiske utfordringer i mange år. I Bergens Tidenes artikkelserie “Historier om fattigdom” står hun fram med sin historie. Fattige mennesker er ei gruppe som sjelden slipper til som kilder og intervjuobjekter i mediene.

“Historier om fattigdom” består av en rekke artikler og debattinnlegg. Her løfter avisa fram de fattige sine egne historier. Gjennom en rekke debattinnlegg og nyhetsartikler er målet å skape forståelse for dem som har mindre enn de fleste. Historiene gir et nytt perspektiv på fattigdom.

Monika Schelander måtte pante flasker for å få råd til sønnens bursdagsfeiring. I debattinnlegget skriver hun om sine tanker og følelser, og hun blir et talerør for de fattige. Monika Schelander og de andre bidragsyterne i «Historier om fattigdom» ble kåret til årets debattant av Bergens Tidende.

1) Les gjennom teksten til Monika Schelander

Jeg pantet flasker for å få råd til min sønns bursdag

2) Se intervjuet med Kristine Holmelid fra Senter for undersøkende journalistikk

Senter for undersøkende journalistikk samarbeidet med Bergens Tidende om artikkelserien "Historier om fattigdom". Video: Jarle Sten Olsen, Eva Sophie Wolff-Hansen / CC BY-SA 4.0

3) Svar på disse spørsmålene

  • Hva tenker du om debattinnlegget til Monika Schelander?
  • Har denne teksten gitt deg et nytt perspektiv på fattigdom i Norge? Begrunn svaret ditt.
  • Hvorfor samarbeider Senter for undersøkende journalistikk med Bergens Tidende om artikkelserien?
  • Fattige mennesker er et eksempel på ei gruppe som sjelden kommer til orde og har liten innflytelse i samfunnet. Hvorfor er det viktig å sikre at denne gruppa blir representert og hørt i mediene?
  • Hvorfor tror du Monika Schelander og de andre bidragsyterne ble kåret til årets debattant av Bergens Tidende?
  • Du kan lese gjennom de andre debattinnleggene i BT-serien her: Historier om fattigdom
Skrevet av Eva Sophie Wolff-Hansen.
Sist faglig oppdatert 21.02.2020