Hopp til innhold

Oppgaver og aktiviteter

Lag memer som fenger

Memer er blitt en populær uttrykksform i sosiale medier. De er visuelle, sprer humor og kan lages på få minutter. Vil du prøve?

Alt du trenger for å lage memer (engelsk: memes), er din egen fantasi, tilgang til internett og en mobiltelefon eller datamaskin.

Hva er memer?

Et mem er et visuelt uttrykk som spres på internett. Et mem kan være et bilde, en illustrasjon eller en video med en kort tekst som kan ta opp ulike temaer. Vellykkede memer kan spre seg til et stort antall brukere, mens mindre vellykkede memer dør ut.

Se eksempler på ulike memer på Reddit.

Todelt mem. Til venstre er det bilde av en dame med oppspilte øyne og teksten «Lærer: Å lage memer blir gøy!». Til høyre er et bilde av en trollmaske med masse rynker, tørr og segen hud og dype, svarte øyne og teksten «Etter timen …». Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Forarbeid i klassen

 1. Finn memer på internett, og last opp eksemplene på en felles digital tavle (bruk for eksempel Samtavla eller Padlet). Kanskje læreren deres kan opprette klassetavla?

  Innføring i samtavla

 2. Ranger memene etter kriterier som dere lager sammen, for eksempel: morsomste mem, mest/minst støtende, mest/minst originale mem …

Individuell oppgave

Lag to–tre memer som tar opp et aktuelt tema, og som du tror kan få viral spredning blant dine jevnaldrende. Poenget er å bruke humor og skape interesse. Unngå sjikane og personangrep. Når du er ferdig, laster du opp dine ferdige memer på klassens digitale tavle.

Slik lager du et mem

 • Format: Liggende format (f.eks. 1200 × 628) passer best på for eksempel Facebook. Du kan også velge kvadratisk (f.eks. 1080 1080) og stående format (1200 × 628) hvis du vil publisere på Instagram eller Reddit.
 • Bilder/illustrasjon/video: Et mem består som oftest av et bilde / en illustrasjon eller et kort videoklipp. Bruk noe du har produsert selv, eller finn noe som er delbart og har riktig lisens (for eksempel CC-BY). Husk å kreditere opphavspersonen!
 • Tekst og ikon: Pass på at teksten din er lesbar og kommuniserer godt. Du kan variere med skrifttype, størrelser og farger. Du kan legge til ikon for å forsterke budskapet ditt, for eksempel piler, emojier og lignende.
 • Programvare: Hvis du har tilgang til Adobe, kan du bruke Spark Mememaker, ellers kan du søke opp gratis «meme-generators» på nettet. Du kan også laste ned apper til mobilen som hjelper deg å lage memer.
 • Deling og nedlasting: Last ned memene dine som PNG- eller JPG-filer. I denne oppgaven skal du laste opp memene til klassens digitale tavle, slik at dere kan se på hverandres memer. Seinere kan du dele memene dine på sosiale medier hvis du vil.

Sluttrefleksjon i klassen

Se på memene dere har produsert, og forsøk å få til en diskusjon om forbruket av memer. Her er noen spørsmål dere kan diskutere:

 • Hvorfor er memer populært?
 • Hvordan blir dere påvirket av memer?
 • Hvilke fordommer spiller memene deres på?
 • Hvor går grensa for hva man kan tulle med?

 • Forstår dere hverandres humor?

 • Er det noen av memene som provoserer?

CC BY-SASkrevet av Maren Aftret-Sandal.
Sist faglig oppdatert 27.01.2021

Læringsressurser

Underholdning