Hopp til innhold

Fagstoff

Tilpass kroppsspråket til situasjonen

Mye kan formidles uten ord. Med ansiktsuttrykk, fakter og annet kroppsspråk uttrykker vi glede, humor, misnøye, sinne og frustrasjon. Kroppsspråket kan si noe annet enn det vi uttrykker med ord, eller det kan understreke det vi formidler med ord.
Mann gestikulerer med hendene. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Kroppsspråket sier mer enn ordene

Ditt kroppsspråk er med på å forsterke det du ønsker å formidle. Har du tenkt på hvor mye du kan si uten å åpne munnen?

Kroppsspråket kan bli brukt til å uttrykke misnøye, glede og den generelle tilstanden. Hvordan du bruker hendene, og ansiktsuttrykket ditt er med på å understreke hvordan du reagerer, hvilken holdning du har, og hvordan du forholder deg til det mennesket du prater med.

Mange er privat veldig intime, det vil si at de er sjenerøse med kroppskontakt og klemmer. På dette området er det viktig å være profesjonelle og ta hensyn til andres revir og intimsone.

Positivt og negativt kroppsspråk

Et ivrig kroppsspråk i en positiv situasjon vil bare være med på å forsterke det positive. Men husk at det samme kroppsspråket i en negativ situasjon vil være med på å underbygge det negative og gjøre situasjonen verre. Det er derfor veldig viktig å lese situasjonen nøye og agere deretter.

Å heve øyenbrynene, lage ansiktsgrimaser og gestikulere med hendene er en type kroppsspråk du ikke skal bruke når gjesten er til stede. Spesielt uheldig er det i en negativt ladet situasjon. Å kommunisere på en slik måte med en kollega gir et veldig dårlig inntrykk.

Snakker gjesten et annet språk, for eksempel engelsk, og samtidig tydelig viser misnøye med situasjonen, så skal du heller ikke snakke ditt eget morsmål (i dette tilfellet norsk) med kollegaen din. Da vil gjesten oppfatte deg og kollegaen din som svært respektløse.

CC BY-SASkrevet av Hilde Morseth. Rettighetshavere: NKI Forlaget og Amendor AS
Sist faglig oppdatert 09.01.2019

Læringsressurser

Kommunikasjon og kulturforståelse