Trådløse nettverk - Elektroniske kretser og nettverk (EL-ELE vg1) - NDLA

Hopp til innhold
Fagartikkel

Trådløse nettverk

De aller fleste trådløse rutere har generelt god dekning, og i de fleste tilfeller dekker de hele huset eller leiligheten hvor de settes opp. Det er likevel viktig å velge et strategisk punkt sentralt i boligen når ruteren skal settes opp.

Trådløse standarder

Trådløse lokale nettverk under IEEE 802.11-standardene blir som regel markedsført som Wi-Fi. De forskjellige standardene har ulike egenskaper.

Eksempelvis har vi den mye brukte 802.11n-standarden. Denne standarden bruker MIMO (Multiple-Input and Multiple-Output), som vil si at vi kan sende og motta flere signaler samtidig ved hjelp av flere antenner. Med denne standarden kan vi oppnå hastigheter som 600 Mbit/s, dersom vi bruker 4 antenner. Dette er teoretiske hastigheter. I praksis vil hastigheten ofte være en del lavere.

Rekkevidde og hastighet

Rekkevidde og hastighet er avhengig av avstand. Vegger, gulv og annen innredning i boligen spiller også inn. Vegger og gulv av mur og betong, samt tykke, kompakte trevegger demper signalene kraftig. Videre kan vi oppleve problemer med støy fra annet trådløst utstyr, mikrobølgeovner, lysrør, forbipasserende tog med mer. Det må tas hensyn til dette.

Faktorer som påvirker rekkevidden til et trådløst nettverk:

  • Styrken på signalene som sendes fra aksesspunktet/ruter.
  • Styrken på signalene som sendes fra det trådløse nettverkskortet.
  • Graden av fri sikt fra datamaskin til aksesspunkt.
  • Ulike hindringer i veien.
  • Været (dersom ”strekket” går utendørs).

Kryptering

For å unngå at uvedkommende får tilgang til det trådløse nettverket, er det viktig at man krypterer det. Det finnes flere ulike krypteringsformer, og noen er sterkere enn andre. De mest vanlige er WEP, WPA og WPA2, der sistnevnte er den sikreste.

Skrevet av Jan Frode Lindsø. Rettighetshaver: Arena IKT
Sist faglig oppdatert 22.05.2018