Hopp til innhold

Fagstoff

Nettverkslagring

Vi har mulighet til å koble til disker som er delt på nettverket. For å kunne gjøre dette kreves det at du har tilgang til den mappen eller disken som skal deles. Videre er det en enkel prosess å koble seg opp mot denne.
Ekstern harddisk koblet til datamaskin. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Forskjell på bruken av nettverksdisk og ekstern harddisk

Det er som regel stor forskjell på bruken av nettverksdisker og eksterne harddisker. Nettverksdisker er noe vi forbinder med bedrifter og organisasjoner, der bruken skjer automatisk ved hjelp av det som kalles påloggingsskript eller automatisert oppkobling av nettverksdisker. Dette blir benyttet i forbindelse med ekstern lagring av bedriftsdata, personlige data relatert til jobb og annen type lagring som krever stor lagringskapasitet.

Eksterne disker er noe som er mer vanlig for privat bruk, der vi kan lagre data som vi ønsker å oppbevare enten som sikkerhetskopi eller fordi vi ønsker mobilitet. Det er enklere å ta med seg små eksterne disker mellom steder, og vi får muligheten til å ha flere kopier av samme data. Fotografer og musikkentusiaster benytter gjerne dette mye.

Fordeler og ulemper

Det finnes fordeler og ulemper med begge alternativene. Nettverksdisker er som regel kun tilgjengelige på jobb eller med tilkobling til nettverket på arbeidsplassen, men har på sin side bedre sikkerhet, og det tas oftere backup.

Eksterne disker er ofte utsatt for større fysiske påkjenninger og tåler mindre belastning enn nettverksdisker. Det er behov for å ta backup av data oftere, og holdbarheten på diskene er gjerne kortere enn for nettverksdisker.

CC BY-SARettighetshaver: Arena IKT
Sist faglig oppdatert 25.08.2017

Læringsressurser

Nettverksenheter