Hopp til innhold

Fagstoff

Faguttrykk: fiskeribransjen

Her finner du forklaring på en del ord og uttrykk som brukes i fiskeribransjen.

Fagarbeidere i sjømatproduksjon som jobber med laks langs et samlebånd. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

B

blankiset fisk: sløyet, hodekappet fersk fisk pakket i kasser med is under og i endene – ikke over det hele
bløgge fisk:
å kutte hovedpulsåren straks etter opptak. Fiskekjøttet tappes for blod og får bedre holdbarhet.
boknafisk:
hodekappet, sløyet fisk som tørkes delvis i friluft

K

klippfisk: hodekappet, sløyet og flekket fisk, sterkt saltet og tørket
krølltorsk:
torsk som er bløgget, rundrenset, skåret i skiver og lagt i rennende kaldt vann i en til to timer straks etter at den er fisket

S

sløye fisk: å skjære opp buken og fjerne innmaten

T

tørrfisk: hodekappet og sløyet fisk som tørkes i friluft

CC BY-SASkrevet av Gro Birgitte Eriksson.
Sist faglig oppdatert 11.05.2022

Læringsressurser

Faguttrykk