Fagarbeider i sjømatproduksjon - Bransje og arbeidsliv (RM-RMF vg1) - NDLA

Hopp til innhold
Fagartikkel

Fagarbeider i sjømatproduksjon

Så lenge vi kjenner til, har fisk dannet grunnlaget for liv og bosetning i Norge. Som fagarbeider i sjømatproduksjon kan du få jobb i fiskeindustribedrifter og hos produsenter og eksportører av sjømat.
Video: Øystein E. Johannessen / CC BY-ND 4.0

Fakta

  • yrkesbetegnelse: fagarbeider sjømatproduksjon med fagbrev

  • utdanning: restaurant- og matfag vg1, matproduksjon vg2, sjømatproduksjon vg3 (opplæring i bedrift i to år)

  • eventuell videreutdanning: fagskole, generell studiekompetanse, høyskole, universitet

Hva gjør en fagarbeider i sjømatindustrien?

Som ferdigutdannet fagarbeider vil du ha kjennskap til industriell og effektiv framstilling av tradisjonelle fiskeprodukter som klippfisk, pillede reker, sild og makrell. I tillegg vil du ha kunnskap om stadig vekslende internasjonale mattrender samt teknologiske og bioteknologiske nyvinninger.

Sentrale arbeidsoppgaver

  • mottak og kontroll av fisk og annen sjømat
  • deltakelse i produksjonsprosessen fra råvare til ferdig produkt
  • emballering, pakking og merking
  • bruk og vedlikehold av maskiner og utstyr

En dyktig fagarbeider i sjømatindustrien

  • arbeider effektivt, rasjonelt og hygienisk

  • har god fagkunnskap

  • har interesse for teknologi og evne til å håndtere maskiner

  • er god til å samarbeide

Hvor kan jeg jobbe?

Sjømatbedrifter finnes langs hele norskekysten. Det er også store muligheter for å jobbe i utlandet. Bedriftene i en av Norges største eksportnæringer har behov for personer med kunnskaper innen kultur, språk, salg og eksport. Den nasjonale sjømatnæringen trenger personer med spesialkompetanse innenfor alt fra teknologi, automasjon og IKT til næringsmiddelhygiene, produktutvikling og kvalitetssikring.

Relatert innhold

Skrevet av FMO og FOHR.
Sist faglig oppdatert 02.11.2022