Strekk- og støtskader - Kroppsøving (vg1) - NDLA

Hopp til innhold
Fagartikkel

Strekk- og støtskader

Hvis du er godt trent, har varmet opp skikkelig og gjennomfører øvelser og spill riktig, kan du redusere risikoen for å pådra deg idrettsskader. Likevel oppstår det skader av og til, og strekk og støt er to av de vanligste typene.

Strekkskader

Det er musklene, som er festet til skjelettet med sener, som får oss til å bevege armer og bein. Under sport og idrett blir dette systemet utsatt for store belastninger, av og til så store at det oppstår skader. En vanlig skadeform er det vi kaller strekkskade. En strekk kommer enten av at sener blir slitt løs fra skjelettet, at forbindelsen mellom sener og muskler blir slitt av, eller at fibrer inne i en muskel ryker. Samtidig kan også større og mindre blodårer bli slitt av, slik at det oppstår blødninger.

Strekkskader i lår er svært vanlige i idretter som fotball, håndball, bandy og ishockey. Disse skadene oppstår særlig i de såkalte hamstringmusklene på baksiden av låret. Som regel oppstår de i forbindelse med «eksplosive» spurtløp. Hamstringstrekk er derfor den vanligste skaden blant sprintere.

Også blant fotballspillere er hamstringstrekk den vanligste skaden. Det gjelder både på elitenivå og på amatør- og skolenivå. Om lag en firedel av alle akutte skader er en hamstringstrekk. Slike strekk kan ta lang tid å lege, og har vi først fått skaden én gang, er det lett å få den igjen senere på samme sted.

Risikoen for å få en strekkskade blir mindre om du varmer opp skikkelig før du setter i gang med spurter, skuddskyting eller andre former for kraftanstrengelser.

Støtskader

Støt og slag mot forskjellige deler av kroppen kjenner vi alle til. Det fører til «blåmerker», som kan være ganske uskyldige. Men kraftige sammenstøt, fall, slag eller spark kan også få alvorligere konsekvenser, især når muskulatur og store blodårer blir hardt skadet.

De fleste har vel hørt uttrykket «lårhøne». En «lårhøne» er nettopp en slik skade på framsiden av låret, som fører til at blodkar under huden blir sprengt. Slike skader kan gi varige men hvis de får mangelfull eller feil behandling.

Det er forskjell på om blødningen blir stengt inne i en enkelt muskel, eller om blodet får fordele seg over et større område. Ved en «lårhøne» kan blodet for eksempel lekke inn i vevene nedover mot kneet. De alvorligste skadene er de intramuskulære, der blodet blir stengt inne i muskelen.

Skrevet av Senter for idrettsskadeforskning.
Sist faglig oppdatert 11.05.2020